Görög újjáépítést szeretne Andor László

A további pénzügyi kiigazítás mellett újjáépítési tervre van szüksége Görögországnak – mondta egy szűkkörű sajtóbeszélgetésen a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos. Andor László szerint a működő államigazgatás kiépítésével párhuzamosan adósságleírásra is szükség lehet Athénban.

Görög újjáépítési program kialakítását szorgalmazta a szociális és foglalkoztatási ügyekért felelős EU-biztos. Andor László Brüsszelben elmondta, a helyzet folytán további pénzügyi költségvetési kiigazításra van szükség Athénban, emellett viszont ki kel alakítani egy működőképes államszervezetet is Görögországban.

„Olyan megoldásokra van szükség, amelyek megteremtik egy fenntartható közigazgatási, egészségügyi és adórendszer alapjait, vonzóvá teszik a befektetői környezetet, és létrehoznak egy olyan infrastruktúrát, amely az eddiginél sokkal hatékonyabb uniós forráslehívást tesz lehetővé – magyarázta Andor László.

Andor László mindezt a személyes véleményeként közölte, de arra a kérdésre, hogy mindezt csak szeretné, vagy ezek a konkrét tervek is, azt válaszolta, hogy „a jelenlegi munkák alapján ítélve valahol a kettő között vagyunk”. Hozzátette, hogy a rekonstrukciós megközelítést már egy ideje magának érzi az Európai Bizottság is, szerinte a július 21-i eurózóna csúcstalálkozón Görögországgal kapcsolatos döntéscsomag már részben ezt tükrözte is.

Arra a kérdésre, hogy az általa szorgalmazott megközelítés nem mond-e ellent annak, hogy az Európai Bizottságból, az Európai Központi Bankból és a Nemzetközi Valutaalap képviselőiből álló trojka éppen a héten javasolta egyebek mellett a görög minimálbér csökkentését, Andor László azt mondta, általános konszenzus van abban, hogy a fizetéseket, és ezek változtatásának folyamatát a termelékenység növekedéséhez kell kötni. Ennek ütemezéséről és módjáról viták folynak.

„Senki nem tagadja, hogy a görög és a portugál fizetések jelentősen eltértek a termelékenységi pályájuktól, és szükség van ezek korrekciójára” – magyarázta az EU-biztos. Ugyanakkor itt a versenyképességi szempontok mellett makroszintű keresleti és szociális szempontokat is érvényesíteni kell.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek