A koalíció már osztja az SaS minisztériumait

A maradék három koalíciós párt már osztja egymás közt az sas-esz tárcákat. Az SaS minisztereit Iveta Radičová javaslatára Ivan Gašparovič hívná vissza.

Utódjaikat a március 10-ei előrehozott parlamenti választásokig bízza meg a tárca vezetésével. A SITA hírügynökség értesülései szerint a védelmi tárca, amelynek jelenlegi minisztere Ľubomír Galko, Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) külügyminiszter hatáskörébe kerülne. A Daniel Krajcer vezette kulturális minisztériumot Rudolf Chmel (Most-Híd) emberi jogokért és kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes irányítaná az előrehozott választásokig. A szociális ügyekkel foglalkozó tárcát pedig az egészségügyi miniszter, Ivan Uhliarik venné át. A gazdasági minisztérium iránt a legnagyobb az érdeklődés, az SDKÚ és a KDH is szeretné azt, de valószínűbb, hogy Ivan Mikloš hatáskörébe kerül, és a kereszténydemokraták Pavol Hrušovský személyében megkapják a parlament elnöki székét. Hrušovský 2002 és 2006 között már betöltötte ezt a tisztséget.

Iveta Radičovát pénteken reggel fogadja az Indonéziából hazaérkező köztársasági elnök. A három koalíciós pártban megegyezés született arról is, hogy az SaS államtitkárainak is menniük kell. A leváltásuk a kormány hatáskörébe tartozik.

Az előrehozott választásra 2012. március 10-én kerül sor – hozta meg ma a végérvényes döntést a parlament. A 2012-es előrehozott választás a harmadik lesz a sorban az önálló Szlovákia történetében. Először 1994-ben, majd 2006-ban volt előrehozott parlamenti választás.

Felvidék.ma

Friss hírek