Megalakult a sajtószabadságot vizsgáló munkacsoport

Lettország korábbi elnöke, Vaira Vike-Freiberga vezeti majd azt a magas szintű munkacsoportot, amely ajánlásokat dolgoz ki a Bizottságnak az európai sajtószabadság és pluralizmus előmozdítását illetően.

Megtartotta alakuló ülését kedden Brüsszelben az a magas szintű munkacsoport, amelyet a magyar médiatörvényről az év első felében folyt vita folyományaként hozott létre az Európai Bizottság. A testület alelnöke, Neelie Kroes kezdeményezésére életre hívott grémium az európai sajtószabadság és pluralizmus tiszteletben tartására, védelmére és előmozdítására fog ajánlásokat tenni Brüsszelnek.

A független munkacsoportot a korábbi lett elnök, Vaira Vike-Freiberga vezeti majd és Herta Daubler-Gmelin professzor, korábbi német igazságügyi miniszter, Luís Miguel Pessoa Maduro, az Európai Bíróság egykori főtanácsnoka és Ben Hammersley, a digitális technológia úttörője és egy technológiai magazin főszerkesztője lesznek a tagjai.

A munkacsoport az alábbi kérdéseket fogja vizsgálni, illetve az alábbi területeken tesz majd javaslatot:

• a médiaszabadság politikai beavatkozás (állami beavatkozás vagy nemzeti jogszabályok) miatti korlátai,

• a médiafüggetlenség magán- vagy kereskedelmi beavatkozásból fakadó korlátai,

• a médiatulajdon koncentrációjának kérdése és annak a médiaszabadságra és -pluralizmusra, illetve az újságírók függetlenségére gyakorolt hatása,

• az újságírók és az újságírói szakma jogainak védelmét fenyegető, létező vagy lehetséges jogi veszélyek a tagállamokban,

• a szabályozó hatóságok szerepe és függetlensége,

• nemzeti, uniós vagy nemzetközi hatóságok hatáskörébe tartozó, a minőségi újságírást, a szakmai etikát és a média elszámoltathatóságát előmozdítani hivatott, meglévő vagy lehetséges intézkedések.

A munkacsoport áttekinti a tagállamok és a tagjelölt országok médiatörvényeit, hogy felderítse a közös problémákat vagy aggályokat, valamint kidomborítsa a médiaszabadság védelmét célzó lehetséges megoldásokat.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek