Katasztrófaveszély Bangkokban

Thaiföld fővárosát, Bangkokot korábban még nem tapasztalt intenzitású árvíz sújtja, mely az idei különösen erős monszun esőzések hatására következett be – jelentette a BBC. A miniszterelnök bejelentése szerint az áradás, mely eddig vasúti síneket és fontos összekötő útvonalakat rongált meg, valamint elöntötte a „kelet Velencéjének” is nevezett, ősi Ayutthaja buddhista templomot is, elérte a válságos szinten.

Az várostól északra eső területek, beleértve jelentős mennyiségű rizsföldet, már egy ideje víz alatt voltak. Ami jelenleg a fenyegetést jelenti, az a Nalgae trópusi viharral érkező további súlyos esőzések és a megemelkedett vízszint miatt felerősödött árapály. Az kormányfő szombaton egy rádióbeszédében azt is elmondta, hogy a helyzet kezelésének érdekében több mint 400 pumpát állítanak fel városszerte, azt remélve, hogy a területet kettészelő Chao Phraya folyó segítségével a tengerbe szoríthatják a vizet. Ezen felül hét további csatorna kerül kiásásra a város külső területei körül. Az áradás bezárásra kényszerített 43 ipari gyártelepet, köztük a Hondáét is, melyet teljesen elöntött a víz. Az események következtében így jelenleg több mint 15 ezer ember vált munkanélkülivé.

A város vezetőségének hivatalos nyilatkozata szerint jelenleg urai a helyzetnek, de felhívták a lakosság figyelmét, hogy amennyiben szükséges, kitelepítésekre is sor kerülhet. Ezen felül már megindult az élelmiszerek és egyéb létfontosságú anyagok gyűjtése és biztonságos raktározása. További aggodalmakra ad okot azonban, hogy az előrejelzések szerint a jövő héten jelentős vízállás-emelkedés várható az ország folyóin, ami a már most is sok helyen túlterhelt gátak túlfolyásához vezethet egyes helyeken. A Katasztrófa Megelőzési és Elhárítási Minisztérium jelentése szerint eddig országosan 250 fölött van a halálos áldozatok számra. A július vége óta tartóesőzések következményei eddig 60 milliónál több embert érintettek az ország 77 tartományában, 1,2 millió hektár mezőgazdasági terület rongálódott meg.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek