Találkozott a Canterbury érsek és az afrikai diktátor

A tanácskozás fő kérdése a kulisszák mögött az volt, hogy vajon Robert Mugabe, zimbabwe elnök-diktátora ért-e a szép szóból, és a Canterbury érsek személyes látogatása elegendő lesz-e ahhoz, hogy megváltoztassa a zimbabwei elnök magatartását és elképzeléseit. Mugabe ugyan ígéretet tett, hogy a zimbabwei anglikán egyházon belüli emberével, Nolbert Kunongával „beszél”, de ennek eredménye a múltbéli események ismeretében kérdéses.

Rowan Williams kétnapos látogatást tett Zimbabwében, amely politikai szempontból a három országot érintő afrikai körútja csúcspontjának is tekinthető. Vasárnap több ezer éljenző hívő előtt tartott prédikációjában elítélte a törvénytelenségeket és az erőszakot. Hétfő reggel a manicalandi egyházmegyébe látogatott, ahol azzal szembesült, hogy sok helyi gyülekezetet egyszerűen kiűztek templomaikból és bűzös mozikban vagy egyszerűen a mezőkön gyűlnek össze.

A zimbabwei fővárosban, Hararében az érseket a neki kijáró pompával fogadták: rendőrkonvoj és vörös szőnyeg várta, miközben angol szokás szerint teát, édes pogácsát és dzsemet szolgáltak fel.

Az érsek a találkozó utáni sajtókonferencián – melyen Mugabe nem vett részt – elmondta, a beszélgetés egy csörtével kezdődött. Williams megkapta a jogot, hogy először szólhasson, minek során az egyházfő arra hívta fel Mugabe figyelmét, hogy az elmúlt négy évben sok anglikán hívőt ért hátrányos megkülönböztetés Zimbabwében. Erre az afrikai elnök először is katolikus neveltetését hangsúlyozta, majd egy történelemleckével válaszolt, miszerint az anglikán egyház egy „szakadár csoport”, mely kiszakadt a katolikus egyházból. Ezzel kapcsolatban Williams megjegyezte: a pletykák ellenére az elnök „intellektuális téren a topon van”.

A találkozó érdemi részéről szólva az érsek így fogalmazott: „Arra kértük őt, hogy arra használja államfői erejét, hogy garantálja a biztonságát azon állampolgároknak, akik az anglikán egyházhoz tartoznak, és vessen véget az elfogadhatatlan és törvénytelen eljárásoknak.”

Összefoglalóan elmondta: „Ez egy nagyon őszinte találkozó volt; a véleménykülönbség egyértelműen érzékelhető volt, de bízok a békés megoldásban. (…) Biztosított, hogy ő és emberei beszélni fognak Kunongával.”

Weszprémy Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »