Szlovákia: Magyar nyelvhasználat az egyes minisztériumoknál

A környezetvédelmi minisztérium honlapja júliustól már magyarul is elérhető, holott ezt korábban nem tudták megígérni. Az agrártárca viszont januárban 2 hónapon belül ígért magyar nyelvű weboldalt, ám még most sincs se híre, se hamva.

Idén januárban a Bumm hírportál megkérdezte a Híd politikusai által vezetett minisztériumokat, mekkora teret kap náluk a magyar nyelvű tájékoztatás, tervezik-e a hivatalos honlapok magyar verziójának elkészítését, milyen mértékben kommunikálnak, tájékoztatnak magyarul is. Eltelt közel háromnegyed év, s most szembesítették a minisztériumokat korábbi ígéreteikkel.

Kormányalelnöki hivatal – továbbra is élen a kisebbségi nyelvhasználat terén

Rudolf Chmel emberi jogokért és nemzeti kisebbségekért felelős kormányalelnök hivatalának magyar nyelvű honlapja már Chmel hivatalba lépése után nem sokkal megszületett, s azonnal megkezdték a magyar nyelvű sajtóanyagok készítését is – ez azóta is így működik. A magyar nyelvű szervezetekkel magyar nyelven kommunikálnak, s a kormányalelnök nem egyszer hangsúlyozta, támogatnak minden kisebbségi nyelvhasználati kezdeményezést.

Folytatódnak a tárgyalások a központi államigazgatási szervekkel a kisebbségi nyelvhasználati törvény végerhajtásáról is, tekintettel arra, hogy 2012. június 30-át követően kétnyelvű okmányok (anyakönyvi kivonatok, igazolások, bizonylatok) állíthatók ki a kisebbségi nyelvhasználatra jogosult településeken.

Nem mondtak le arról a tervről sem, hogy ruszin, ukrán és roma nyelven is elérhetővé tegyék a hivatal honlapját, jelenleg ez folymatban van.

Jelenleg két kormányrendelet készül a miniszterelnök-helyettes hivatalában. Az egyik a kisebbségi nyelv használatát pontosítja a hivatali kommunikáció terén, s szabályozná a kétnyelvű dokumentumok konkrét formáját, a kétnyelvű ügyintézéssel kapcsolatos határidőket, a szakterminológia használatát, a kisebbségi nyelvhasználati lehetőségekről szóló információk tartalmát és formáját. A másik rendelet a települések magyar, s más kisebbségi nyelvű nevét tartalmazza majd.

Környezetvédelmi tárca – a szavak helyett a tettek beszélnek

A környezetvédelmi minisztérium januárban még úgy gondolta, nincs kapacitásuk magyar nyelvű webfelület üzemeltetésére. Néhány hónappal később azonban mégis elkészült a magyar verzió, mely július eleje óta működik.

A tárca a Híd vezette minisztériumok közül a legaktívabb a magyar nyelvű sajtóhírek kiadása terén, ezek – ahogy a kormányhivatal esetében is – elolvashatók a hivatalos weboldalon.

Ejnye-bejnye agrártárca

A Simon Zsolt vezette földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium ellenben rosszul teljesít. A minisztérium sajtófőnöke még januárban azt ígérte, nagyjából két hónap múlva elkészül a tárca új honlapja, melynek magyar nyelvű változata is lesz, s nem csak magyar nyelvű sajtóhíreket, de az alapinformációktól kezdve az éppen legaktuálisabb pályázati felhívásokat is megjeleneníti majd. Ez azonban a mai napig nem valósult meg.

Barak Bálint, a tárca sajtófőnöke elmondta: a minisztériumi honlap magyar verziójának elkészítése folyamatban van, s még az idén elkészül. Azt nem pontosította, eddig miért nem sikerült megvalósítani a terveket.

Barak ismételten kiemelte, szóban, e-mailben, levél formájában is szolgálnak magyar nyelven információval, miután ez semmilyen gondot nem okoz. Megjegyezte, eddig nem fordult elő, hogy az információs törvényre hivatkozva hivatalos magyar nyelvű megkeresés érkezett volna a tárcához.

Lesz magyar nyelvű verziója a belügyminisztérium honlapjának is?

Más pártok által vezetett minisztériumoktól is megkérdezett a Bumm hírportál, tervezik-e honlapjuk magyar változatának elkészítését. Azokat a tárcákat keresték meg, melyek a legtöbb közérdekű, a lakosságot leginkább érdeklő információval szolgálhatnak. Egyébként minden minisztérium weboldalának van angol nyelvű mutációja is.

Grendel Gábor, a belügyminisztérium szóvivője közölte, kommunikációs osztályuk az elkövetkező hónapokban versenytárgyalást ír ki a tárca honlapjának teljes felújítására. „Nem zárjuk ki, hogy a felújítás része lesz a honlap nem szlovák nyelvű változata” – nyilatkoza a szóvivő. A tárca élén Daniel Lipšic (KDH) áll.

Az Eugen Jurzyca (SDKÚ) vezette oktatási minisztérium a portál felvetésére, hogy tekintettel a szlovákiai magyar iskolákra és pedagógusokra, nem tervezik-e magyar nyelvű honlap indítását, azt válaszolta, feltételezik, hogy a magyar iskolák végzősei elsajátították az államnyelvet, így nem látják okát a tárca honlapjának magyar nyelvre történő lefordításának. „Ezen kívül egy ilyen lépés további költségeket jelentene a munkaerő tekintetében” – indokolta a tárca elutasító álláspontját a sajtóosztály.

A hírportál kérdéseivel megkereste a külügyi, az egészésgügyi és a szociális tárcákat is, ám egyelőre nem válaszoltak.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »