Nagy sikert aratott a Kitekintő új dokumentumfilmje

Október 8-án szombaton mutatták be a Kitekintő és az Azimuth Film koprodukciójában készült új dokumentumfilmet. A „Csernobil öröksége: a Zóna” című 112 perces alkotást először Pécsett mutatták be a belvárosi Uránia filmszínházban. A filmet hatalmas érdeklődés kísérte: már a vetítés kezdete előtt húsz perccel megtelt a mozi, az emberek pedig folyamatosan érkeztek.

Az öt évvel ezelőtt teljes körűen felújított pécsi Uránia filmszínház két szintből áll, összesen 400 vendég befogadására képes. A Csernobilről szóló dokumentumfilm bemutatójára több mint hatszázan érkeztek, így a mozi vezetése kénytelen volt azt a döntést hozni, hogy még aznap este pótvetítést is tartanak mindazoknak, akik nem fértek be az első előadásra. Ennek ellenére sokan így is pótszékeken, sőt a földön ülve nézték végig a közel kétórás filmet.

Baumann Ferenc, az Uránia Mozi igazgatója szerint régóta nem volt ilyen érdeklődés a moziban vetített filmek iránt, ekkora lelkesedéssel az emberek utoljára a ’80-as években jöttek a belvárosi moziba.

„Ha Magyarországon valaha nehéz volt, akkor ma különösen nehéz egy dokumentumfilm legyártását megfinanszírozni” – mondta Maczelka Márk, a film egyik alkotója – „Az állami támogatások egyre nagyobb mértékű kivonását figyelhetjük meg az utóbbi években, mely a hazai kultúrpiac minden szereplőjét érinti, legyen szó bármely művészeti ágról. Elindult egy olyan tendencia, mely a tengerentúlon már évtizedek óta működik. Ennek a tendenciának a lényege pedig a piacosítás. Amelyik produktum várhatóan képes keresletet generálni, annak a finanszírozása kivitelezhető.”

A film Bendarzsevszkij Anton (szerkesztő-riporter) és Maczelka Márk (operatőr-vágó) alkotása. A Kitekintő stábja az Azimuth Film operatőrével 2011 áprilisában utazott ki Csernobilba a katasztrófa 25. évfordulójára. Az utazásról számos cikk született, majd több mint öt hónapnyi munka után készült el a dokumentumfilm is. A filmhez a csernobili zónában készített felvételeket, interjúkat, továbbá több mint 12 órányi archív anyagot használtak fel a készítők.

Kiskorom óta éreztem a katasztrófa nyomait a környezetemben, és nagyon érdekelt ez a téma – mondta a filmbemutatón Bendarzsevszkij Anton – „Nem véletlen, hogy a szakdolgozatom egyik felét éppen Csernobilről írtam. El akartam jutni oda, ahol ez történt, megnézni, és megérteni mit is jelentett Csernobil. Egy kicsit olyan volt ez a kíváncsiság, mint az egyik interjúalanyunk esetében, aki a felrobbant négyes blokk mellett dolgozott, és arról álmodott, hogy bejusson oda, ahol percek alatt halálos sugárzás dózist lehetett összeszedni.”

A pécsi filmbemutatón a két alkotón kívül beszédet mondott Dmitro Kerecsanyin, Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének a sajtó-attaséja, illetve a Kitekintő vezető szerkesztője, Ugrósdy Márton. A dokumentumfilm budapesti bemutatója jelenleg szervezés alatt áll és november végére várható.

Kitekintő

Friss hírek