UNESCO: Igen a palesztin államra!

Az Egyesült Államok élesen kritizálta az UNESCO (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos szervezete) minapi döntését, miszerint a palesztinok ezentúl teljes jogú taggá válnak. Hillary Clinton, az USA külügyminisztere arra biztatta az ENSZ égisze alá tartozó szervezet illetékeseit, hogy „gondolják újra” a döntésüket. 

Az UNESCO-ban aratta sokak szerint első fontos diplomáciai sikerét a palesztin vezetés azóta, hogy az ENSZ-ben a palesztin állam teljes jogú tagságának elismerését kérte szeptember végén. A Legfelsőbb Bizottság vezetésének 40 tagja igennel szavazott a palesztin beadványra, 14-en tartózkodtak, míg az Egyesült Államok, Németország, Románia és Lettország ellenezte a kezdeményezést. Ezzel a procedúrának még nincsen vége, ugyanis a döntést el kell fogadnia – az ENSZ-hez hasonlóan – az Általános Konferencia 193 tagjának is. Az azonban jogilag egyelőre nem tisztázott, hogy az UNESCO-ban elnyerheti-e a teljes jogú tagságot a palesztin állam, amennyiben az ENSZ-ben nem.

Washingtonban és Izraelben úgy látják, a tárgyalások újjáélesztése jelentheti az egyetlen megoldást a palesztin kérdésre, és nem támogatják azt sem, hogy az UNESCO-t politikai céloka használják fel. A szervezet egyébként anyagilag rendkívül rosszul járhat, amennyiben ellentmond Washingtonnak, ugyanis a szervezet pénzügyi forrásainak 22 százaléka az USA-ból érkezik.

Jeszenszky Nóra

Friss hírek