Gyilkosság áldozata lett egy ellenzéki vezető

Újabb csapás érte a rezsim ellen küzdő szír népet: pénteken ismeretlen tettesek az északkeleti Kamisli városában található otthonában megölték az ellenzék egyik vezetőjét, az 53 éves kurd Mishaal Tammo-t. A politikus a liberális Kurd Jövő Mozgalom szóvivője és a nemrég megalakult Szír Nemzeti Tanács tagja volt és nemrég szabadult két éves börtönbüntetése után. Az esetet három csoport is jelentette, a Helyi Koordinációs Bizottságok, az Emberi Jogok Szír Megfigyelő Központja és az Avaaz, egy nemzetközi aktivista szervezet.

Az állami hírügynökség, a SANA teljesen eltérő beszámolóval szolgált a támadásról, miszerint egy fekete autóból lőtték le a „nacionalista ellenzéki vezetőt”. Egyelőre még nem tudni, hogy melyik csoport vagy személy állhat a merénylet mögött, Tammo nyilatkozataiban ugyanis több ízben is élesen bírálta az elnök, Bashar al-Assad politikáját és hatalmának megdöntésére szólította fel a népet, de magára haragított több kurd politikust is. Az akcióban Tammo fia is megsebesült, ráadául egy másik ellenzéki politikust, Riad Seif-et a biztonsági erők bántalmazták, mikor Damaszkuszban kilépett a Midan közelében lévő al-Hasszán mecsetből.

Helyi csoportok szerint legalább nyolc ember sérült meg a pénteki ima utáni összecsapásokban, sokan kínai és orosz zászlókat égettek a tüntetések során, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétozták a szír vezetést elítélő határozatot, nyilatkozta egy aktivista az Al Jazeera televíziónak.

A keddi szavazás a BT-ben heves érzelmeket váltott ki az érintettek körében, többen azzal bírálták Kínát és Oroszországot, hogy gazdasági érdekeiket előtérbe helyezik az emberi jogok védelmével szemben. Dmitrij Medvegyev pénteken egy nyilatkozatában kifejtette, hogy a szír vezetésnek távoznia kell, ha nem tudják beváltani az ígéreteiket a reformokat illetően, jelentette RIA Novosti állami hírügynökség. Az orosz elnök azonban azt is hozzátette, hogy „ezt a döntést nem a NATO-nak vagy bizonyos európai államoknak kell meghozniuk, hanem a szír népnek és a kormányának”.

Horváth Hajnalka

Friss hírek