MOGYE: kikényszerítik a törvény betartását

Végre megérkezett a román oktatási tárca a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusához, ami kikényszerítheti az egyetem multikulturális jellegének tiszteletben tartását és a magyar tagozat működésének feltételeit. Az ügy azonban korántsem oldódott még meg, de legalább az erdélyi magyar pártok egy hangon szólaltak meg a kérdésben.

A román oktatási törvény és a multikulturális jelleg betartására szólította fel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetőségét október 5-én a bukaresti oktatási tárca. Hivatalos átiratra a múlt héten tett ígéretet a minisztérium, próbálva elejét venni egy esetleges tüntetéssorozatnak, amelyet már több érintett szervezet és magyar párt is megelőlegezett.

Közös hangon az erdélyi pártok

Szerdán azonban már késő volt: a három magyar politikai szervezet, az RMDSZ, az MPP és az EMNP – korábbi álláspontjukkal ellentétben, miszerint nem az utcán akarják megoldani a helyzetet – október hatodikára, az aradi vértanúk megemlékezése mellett közös tüntetést szervezett.

A megmozdulásra székelyföldiek is érkeztek – az MPP és az EMNP szervezésében – jelezve, hogy számukra is kiemelt jelentőséggel bír a magyar nyelvű orvosképzés fenntartása. A vértanúk halálának felelevenítését is áthatotta a MOGYE magyar tagozatáért történő kiállás, majd 1500 darab sárga, fehér és piros szegfűt helyeztek el az egyetem kerítésénél, jelképezve a román és a magyar oktatás meglétének jelentőségére, illetve az aradiak emlékére.

Mindeközben Tőkés László is felhívást intézett az erdélyi magyarokhoz, kilátásba helyezve az ügy európai szintre emelését. A szülőföldön megmaradás politikáját nem lehet anyanyelvű felsőoktatási intézmény nélkül megvalósítani.

A törvény betartását ki kell kényszeríteni

Mint arról korábban beszámoltunk, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa, pontosabban annak román többsége a januárban elfogadott oktatási törvénnyel ellentétesen megakadályozta a magyar tagozat további működését. Ezt kezdetben az oktatási minisztérium nem kifogásolta, csupán néhány helyesírási hiba kijavítása végett dobta vissza a – magyar szenátusi tagok kivonulása után – elfogadott chartát.

Az azóta eltelt hónapokban az egyetem magyar nyelvű oktatása érdekében felszólalások és megmozdulások következtek, egyelőre úgy néz ki sikerrel, hiszen végre megszületett az oktatási tárca felszólítása – köszönhető ez az RMDSZ kormányzati pozíciójának, de a másik két magyar párt és egyéb szervezetek tiltakozó akcióinak.

Magyarellenes hangulat

Marosvásárhelyen azonban egyre inkább magyarellenes a hangulat: az egyetem román vezetése ugyanis a magyar tagozatot hibáztatja a felsőoktatási intézmény visszasorolása miatt. Míg a román nyelvű tagozat a legjobb kategóriába tartozik, a magyar nyelvű a legalacsonyabba.

Ez viszont nem az ottani oktatók hibája: a román fél ugyanis az elmúlt 20 évben folyamatosan a magyar tagozat elsorvasztását célozta. Míg a második világháború után megalapított intézményt a tudomány jeles magyar professzorai hozták létre, addig ma már alig 30 százalék a magyar oktatók aránya, utánpótlásukat pedig a legváltozatosabb módszerekkel akadályozzák a román nacionalista politika eredményeképpen.

Kincses Ajtay Mária szerint a magyar oktatásért felelős részleg kizárólag úgy erősödhet meg, ha a saját kezébe veszi a sorsát. Ezzel párhuzamosan folyamatosan hallani olyan hangokat, melyek nevetségesnek tartják, hogy az oktatási törvény betartását ki kell kényszeríteni, és még így sem biztos a siker, hiszen a románok könnyen kijátszhatják ezt is. Éppen ezért többen úgy látják, hogy az autonómia kiharcolása az egyetlen hatékony megoldás a kérdésre.

Mindeközben a héten Marius Pascau prefektus kezdeményezésére a három marosvásárhelyi  intézmény – MOGYE, Művészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem – vezetői tanácskoztak a lehetséges konzorcium létrehozásáról. Ennek eredményeképpen egy multikulturális egyetem jöhetne létre, amelynek pozíciói Románián belül felértékelődhetnének. Marius Pascan nyilatkozatában egyébként elítélte a MOGYE-n történteket. Ezzel szemben azonban Nagy Örs, az orvosi egyetem rektorhelyettese nem támogatja a konzorcium ötletét, mivel szerinte csak azonos pozíciójú intézményekkel kellene együttműködni.

Az ügy tehát még messze áll attól, hogy lezártnak mondhassuk, mégis a hét eseményei egyértelműen előre vitték. Kérdés, hogy tényleg sikerül-e elérni a magyar tagozat működésének biztosítását, vagy megint csak félmegoldással kell majd beérni, ami tovább ronthatja az erdélyi magyarok esélyeit.

Zsár Virág

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »