A verespataki projekt leállt és így marad

Victor Ponta, a PSD elnöke csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a verespataki beruházás ügye leállt és így is marad, mert nem minden politikus megvásárolható „úgy, mint Traian Băsescu államelnök”.

„Parafrazálnám Traian Băsescu államelnököt, aki azt mondta, azért áll 1997 óta a projekt, mert a politikusok gyávák voltak. Én azt mondom, áll 1997 óta és állni is fog, mert nem minden politikus megvásárolható úgy, mint Traian Băsescu, s mint jó néhányan minden pártból”, fejtette ki Ponta az USL környezetvédelmi elképzeléseinek bemutatóján. Hangsúlyozta: Verespatak Románia nemzeti ügye. Traian Băsescu államfő nyugdíja nem az.

„A verespataki beruházás Románia nemzeti érdekeiről szól, Románia jövőjéről, azokról a kockázatokról, amelyeket Romániának vállalnia kell, vagy nem kell vállalnia. Ez nem Traian Băsescu államelnök nyugdíjáról szóló tervezet, nem a kampányadósságok kifizetéséről szól, és arról sem, hogy ki nyer még öt szavazatot Gyulafehérváron”, fejtette ki Ponta.

Románia legjelentősebb aranytelepei a Fehér megyei Verespataknál találhatóak és Roşia Montană Gold Corporation kapta meg koncesszióba a kitermelési jogot. A becslések szerint Verespatak alatt körülbelül 300 tonna arany és 1.600 tonna ezüst található.

A Roşia Montană Gold Corporation többségi tulajdonosa a kanadai Gabriel Resources, amely a részvények 80,46 százalékát birtokolja. Az állami tulajdonú Minvest Devának 19,31 százaléka van az RMGC-ben. A Minvest Deva a gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozik. A kanadai Gabriel Resources mögött olyan világhírű nagyvállalkozók állnak, mint John Paulson, Beny Steinmetz és Thomas Kaplan milliárdosok. Az államelnök az utóbbi időben a verespataki aranykitermelés elindítását támogatta, elmondta, az arany egy rész a Nemzeti Bank tartalékát gyarapítja majd.

Magyarország ellenzi a kitermelés beindítását a 2000-ben Nagybányán bekövetkezett katasztrófa miatt, akkor 100.000 köbméter vízzel vegyített cián ömlött több magyarországi folyóban, többek között a Tiszába is.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek