Népszámlálás: Csak felszólításra írta be a nemzeti hovatartozást

Szerbiában az első két nap alatt a népszámláló biztosok mintegy 1,5 millió személy adatait vették fel, vagyis a legutóbbi, 2002-es népszámlálási adatok szerint a lakosság közel 20 százalékát. A statisztikai hivatal szerint ez kiváló eredmény. Ezzel együtt szaporodnak a szabálytalanságok.

Egyes helyeken – szabálytalanul – csak ceruzával hajlandók kitölteni az űrlapot, míg több magyar nemzetiségű polgártól érkezett bejelentés, miszerint nem akarják kitölteni a nemzetiségi hovatartozásra adott válasz helyét az űrlapon vagy üresen hagyják azzal az ürüggyel, hogy majd utólag otthon töltik ki.

A temerini Novák Zsoltéknál vasárnap járt a népszámláló biztos. A nemzeti hovatartozás kérdésénél az űrlapon nem írta be, hogy magyar.

– Rákérdeztem, hogy hát miért nem írja be a nemzetiségemet, hogy magyar vagyok. Erre azt felelte, hogy majd otthon kitölti, nehogy véletlenül is hibát kövessen el az írással, ezért inkább majd otthon nyugodtan beírja – mondja Zsolt. Többszöri felszólítására végül beírta a nemzeti hovatartozást. A megadott válaszok elvileg csak az űrlapra kerülhetnek fel, hiszen azok bizalmas adatok. Dragana Pilić Laholat, a kérdőre vont népszámlálóbiztos cáfolta, hogy manipulálni kívánt volna az adatokkal.

– Megkérdeztem, hogy beírhatom-e a nemzetiségi hovatartozását a füzetembe és utólag beírom az űrlapra. Azt mondták, nem. Így beírtam az űrlapon mindegyiküknek. Én csak utólag akartam beírni, azért mert, ha ennél a kérdésnél hibázunk, az egész űrlapot újra kell kitölteni. Abban a rohanásban csak azt akartam elkerülni, hogy ha hibázok, akkor ne kelljen megsemmisíteni, amit már kitöltöttem – meséli saját változatát a biztos.

A népszámlálóbiztosoknak 15 napjuk van, hogy körzetükben, átlagosan 80 személy adatait összeírják. A kérdéses körzetből egy anonim bejelentés is érkezett. De más körzetekből is érkeztek névtelen bejelentések, tudta  meg a Vajdaság Ma portál Horváth Endrétől, a Magyar Nemzeti Tanács temerini delegáltjától. Mindegyik bejelentés arra vonatkozott, hogy a népszámlálóbiztos lebeszélte a panaszost, hogy nyilatkozzon a nemzetiségéről. Mind a két esetben sikeresen le is beszélték a nyilatkozókat és nem lett beírva nemzetiségük.

A bejelentéseket a kivizsgálást követően az MNT felé jelentik. A népszámlálóbiztos irányába viszont a törvény csak akkor irányoz elő szankciót, ha ráerőszakolja a kérdezettre, hogy nyilatkozzon.Amit tenni lehet, hogy fokozottabban ellenőrzik azoknak az összeíróknak a munkáját, akik ellen bejelentések érkeztek, nyilatkozta Gusztony András, a temerini népszámlálási bizottság elnöke.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal hétfői közlése szerint csak apróbb szabálytalanságok történtek eddig, például kezdetben az összeírók attól tartva, nehogy elhibázzanak valamit, az űrlapokat az előírt, az optikai leolvasásra alkalmas fekete helyett kék golyóstollal töltötték ki. Ezeket a szabálytalanságokat úgy hárították el, hogy a helyszínen megismételték az űrlap kitöltését.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek