Mexikóban szigorítják az abortuszt

Két napon belül már a második államban hagyta jóvá a mexikói Legfelsőbb Bíróság azt az indítványt, mely az élethez való jogot szigorítaná.  Bár hét bíra a tizenegyből a módosítvány ellen szavazott, de nyolc szavazatra lett volna szükség ahhoz, hogy ezt alkotmányellenesnek nyilvánítsák.

Alsó-Kalifornia volt az egyik állam, ahol már elérték az abortusz ellen kampányolók, hogy az ottani jogszabályok az élet kezdetét a fogamzás pillanataként határozzák meg. Az abortusz igénybevétele így komolyabb feltételekhez lett kötve.

Mexikó 31 államának több mint felében foglaltak törvénybe ilyen módosításokat. Az abortusz tilalma alól kivételt képez az erőszak általi teherbeesés vagy az anya egészségének veszélyeztetése. Mexikó város továbbra is engedélyezi a terhesség megszakítását az első 12 hétben.

Az, hogy a mexikói államok az abortusz kérdését külön szabályozhatják, néhány női jogi aktivista nemtetszését váltotta ki. Ők attól félnek, hogy szakadék keletkezhet azon nők között, akik Mexikó városban élnek és igénybe vehetik a terhesség megszakítást, illetve az ország más területein élő nők között, akik csak szigorú feltételek fennállásával kérhetnek abortuszt.

Mexikó városának kormánya is támadja a Legfelsőbb Bíróság döntését, de más okból. Az Emberi Jogi Bizottság azzal érvelt, hogy a nők kénytelenek lennének titokban végrehajtani az abortuszt és ez nagy egészségügyi kockázattal járna.

Ez a szabályozás rávilágít arra a különbségre, ami Mexikóváros szabadabb és az ország többi területének konzervatívabb kormányzása között áll fenn.

Kovács Bernadett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »