Fidel Castro Obama kijelentésén gúnyolódott

Obama szeptember 27-én tett kijelentésére Fidel Castro szarkasztikusan reagált a minap. Az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy kész változtatni az Egyesült Államok Kuba-politikáján, amint a szigetország részéről is látja a politikai és szociális változást. Castro nem tudta szó nélkül hagyni mindezt.

Obama határozottan fogalmazott: „Míg elnök leszek, mindvégig kész leszek arra, hogy megváltoztassuk a politikánkat Kuba felé. Ez akkor fog bekövetkezni, mihelyt látjuk a kubai hatóságok részéről, hogy megadják saját népük számára a szabadságot.”

„Nem tudom, mi fog történni a következő öt évben, de figyelemmel fogjuk kísérni. Ha pozitív elmozdulást látunk, mi is pozitívan fogunk válaszolni” – tette hozzá.

Az amerikai elnök a Kubával szembeni embargó lebontásához nem is várná el az országtól, hogy nyugati típusú, szabad piaccal rendelkezzen.

„Egyértelmű, hogy számos olyan országgal állunk kereskedelmi kapcsolatban, amelyek a szabad és tökéletes demokráciától messze állnak”- magyarázta Obama. Ő a kubai állam berendezkedéséből azokat az alapvető jogokat hiányolja, amelyek ezekben az országokban mégis megvannak, így például a szabad munkaválasztás jogát vagy a vállalkozáshoz való jogot.

A leköszönt kubai elnök ezekre így válaszolt: „Milyen kedves! Milyen intelligens! De még ennyi kedvesség után sem tudta megérteni, hogy az ötven év alatt országunk ellen elkövetett bűnökkel és blokádokkal sem tudták elérni, hogy az embereink fejet hajtsanak.”

„Sok minden fog megváltozni Kubában, de ezek mind az erőfeszítéseink által fognak és az Egyesült Államok ellenében. Talán az ő birodalom lesz az első, mely el fog bukni” – fűzte hozzá Castro.

Barack Obama beiktatásakor Fidel Castro még reményteljesen nyilatkozott róla, de ahogy az évek múlásával a két ország közti viszony továbbra is fagyos maradt, a volt kubai vezető hamar kinyilvánította csalódottságát.

Pedig Obama elnöksége során a kubai-amerikai kapcsolatok több téren is normalizálódtak.  Ennek köszönhetően a kubai származású amerikaiak már korlátlanul küldhetnek csomagokat a szigetre, annyiszor utazhatnak oda, ahányszor csak akarnak, ahogy a tudósok, diákok és sportolók is nagyobb szabadsággal repülhetnek már Kubába.

Kovács Bernadett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »