Erőre kapott a Szír Nemzeti Tanács

A szír elnök legfőbb ellenzéke, az emigráns Szír Nemzeti Tanács vasárnap hivatalosan is rendezte sorait egy isztambuli találkozó keretén belül. A szervezet lehet a megoldása az országban hónapok óta tomboló politikai viharnak. Egy hónappal ezelőtt már kidolgoztak egy kezdetleges elképzelést, azonban a Tanács csak most hozta nyilvánosságra szervezeti felépítését, céljait és alapító okiratát. A csoport vasárnapi nyilatkozatában felszólította a nemzetközi közösséget népe védelmére és az emberi jogok súlyos megsértése elleni fellépésre. Habár az egy hónappal ezelőtti tárgyalásokon a Tanács elutasította a külföldi beavatkozást, mely veszélyezteti az ország szuverenitását, most mégis felkérték a kormányokat és a nemzetközi szervezeteket, hogy védjék meg a szír nemzetet a további jogsérelmektől.

Burhan Ghalioun, a Sorbonne egyetem professzora szerint a Tanácsnak sikerült egy szervezetbe tömörítenie az ellenzékieket Szírián belül és kívül, továbbá egyesíti az ellenzék és a békés forradalom követőit, nyilatkozta az AFP hírügynökségnek. A „hogyan tovább?” kérdésre sokféle válasz született, a különféle álláspontokat próbálja a szervezet összhangba hozni, az összezavarodott országnak határozott jövőképre lesz szüksége. További eredmény, hogy a Tanácsnak iszlamista és nacionalista tagja is vannak és sikerült bevonni a munkába több különálló szerveződést is, például a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista csoportot és a Forradalmi Erőket. Hivatalos nyilatkozatában a szervezet kifejtette, hogy legfőbb célja a fennálló rezsim felszámolása és egy demokratikus, diszkriminációmentes többpártrendszer kiépítése, melyben minden állampolgár azonos jogokkal vesz részt.

A szervezet tagjai között szerepel a Damaszkuszi Deklaráció több résztvevője és Mohammed Riyad al-Shaqfa, a Muszlim Testvériség egyik képviselője is. A csoport szóvivője, Bassma Kodmani elárulta, hogy a következő hónapban a 190 tagú közgyűlés fogja a szervezet elnökét megválasztani. Az még kérdéses, hogy sikerrel jár-e a különböző érdekeket képviselő szereplők együttműködése, de szakértők szerint a Nemzeti Tanács magját képezheti egy esetleges átmeneti kormánynak.

Horváth Hajnalka

Friss hírek