Még gyorsabb internet a válság ellen

A szabályozói környezet egységesítése révén szeretné ösztönözni az Európai Bizottság az optikai hálózatokba történő befektetést, amelynek kulcsszerepe lehet az EU versenyképességének javításában.

Két nyilvános konzultációt hirdetett meg hétfőn az Európai Bizottság, amely azt reméli, hogy a tagállamonként még mindig meglehetősen eltérő szabályozói gyakorlatok között rendet vágva befektetésbarát környezetet hozhat létre az üvegszálas távközlési hálózatok gyorsabb elterjedésére.

Az első konzultáció az alternatív, más néven versenyző szolgáltatók domináns távközlési cégek infrastruktúrájához és az általuk nyújtott szolgáltatásokhoz való diszkriminációmentes hozzáférését érinti. A másik pedig a nemzeti szabályozó hatóságok által kikalkulált árakra vonatkozik, amelyeket a szolgáltatóknak kell fizetniük a nagykereskedelmi hozzáférésért. A konzultáció eredménye a Bizottság segítségére lesz azoknak az ajánlásoknak a kidolgozásában, amelyek a diszkriminációmentesség és az árkontroll következetes és befektetőbarát alkalmazásáról szólnak majd.

„Szabályozói következetességre van szükség minden tagállamban annak érdekében, hogy a távközlési cégek olyan egységes játékszabályok között kell, hogy működjenek, amelyek biztosítják a versenyt és a befektetéseket. Ez meggyőzi majd a piacokat arról, hogy az optikai szálas hálózatba biztonságos és jövedelmező befektetni” – jelentette ki Neelie Kroes, a digitális menetrendet felügyelő biztos.

A kezdeményezés Brüsszelnek azon aggodalmát tükrözi, hogy ha csak nem gyorsul fel a régi és lassú rézszálas hálózat üvegszálas hálózattal való felváltása, nem teljesülnek az EU2020 stratégia nagy sebességű és ultra gyors szélessáv elterjedésére vonatkozó célkitűzései.

A versenyző távközlési szolgáltatók európai érdekszervezete, az ECTA közleményében üdvözölte a két konzultáció elindítását. „Nagyon bátorító, hogy az Európai Bizottság elismeri, hogy szükség van az árképzés felülvizsgálatára. A hálózatok tulajdonosai, számos országban óriási profitokra tesznek szert a nagyrészt elavult rézszálas infrastruktúrából. Ennek az az eredménye, hogy a fogyasztók magas árakat fizetnek, az optikai hálózatba pedig elmaradnak a befektetések” – közölte Ilsa Godlovitch, az ECTA nevében.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek