Beérik az Alma?

Megkésve bár, de törve nem, Grigorij Javlinszkij pártja segítségére siet és kezét nyújtaná az országnak, feltéve ha sikerül megugraniuk a 7 százalékos parlamenti küszöböt a decemberi orosz duma-választások során. Ahhoz pedig szavazóbázis kell, amivel a párt jelenleg nem rendelkezik.

Javlinszkij, mint a Jabloko – azaz az Összorosz Demokrata párt – vezéregyénisége és alapítója, újra kezébe fogja a gyeplőt és indul a decemberi parlamenti választásokon pártja színeiben. A 2007-es parlamenti választások csúnya veresége után Javlinszkij otthagyta a politikát, bár ő személy szerint nem így gondolja. Véleménye szerint az akkori választások után „megszűnt létezni a nyilvános politika”, ezért nem is volt értelme politizálni. Az ellenzéki vezető most is mer nagyot álmodni, és 10-12 százalékot remélve meg akarja menteni az országot a korrupciótól és az oligarchák uralta gazdaságpolitikától – írja a Kommerszant orosz lap. A közelgő választásoknak szentelt pártkongresszuson megvitatták a programot és összeállították a delegáltak névsorát, a párt vezetője, Szergej Mitrohin pedig változást hozó szelet remél az indulástól.

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy autoriter országban élünk, ahol nem léteznek szabad választások. Mégis, az indulásról való lemondás egyet jelentene azzal, hogy beletörődünk a falszifikáció és egyéb tisztességtelen eszközök választásokon történő alkalmazásába”- nyilatkozta Mitrohin a Kommerszantnak.

A szavaiból az is kiderül, mi a párt célja: a korrupció visszaszorítása, a gazdaság reformja és így szoros összefüggésben az oligarchák uralmának letörése, valamint a „Földek, Utak, Otthonok” nevezetű programjuk megvalósítása, ami a gazdasági válság második hullámának következményeit lenne hivatott enyhíteni. Mindemellett követelni fogják a kormányzók, polgármesterek és a Föderációs Tanács tagjainak közvetlen választását, ami hozzájárul egy igazi, és nem csak annak nevezett föderáció megvalósulásához.

A választási lista élén maga Javlinszkij áll, aki 2007-ben is indult a parlamenti választásokon. Négy évvel ezelőtt a szavazatok 1,6 százalékát sikerült összeszednie, az idein viszont 10-12 százalékot jósol önmagának és pártjának. Úgy hiszi, mindez egy 60-70 százalékos részvétel mellett reális, persze csak akkor, ha választási csalásoktól és komédiától mentes marad a decemberi szavazás. Szerinte soha nem volt ekkora az érdeklődés a pártprogram pontjait illetően mint most, amikor az embereket összekapcsolja a törvény előtti egyenlőség, a személyi sérthetetlenség és a magántulajdon kérdése iránti kiélezett figyelem. Azt viszont csak a sikeres 7 százalékos parlamenti köszöb megugrása után tudhatjuk meg, hogy kit indítanak a tavaszi elnökválasztáson – közli a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A föderációs listán összesen 10 név szerepel majd, ahol másodikként Mitrohin már biztosan örülhet. Mellette olyan nevek is játékba szállnak, mint az elismert orosz ökológus és a párt „Zöld Oroszország” frakciójának vezetője, Alekszej Jablokov, vagy a Carnegie Endowment politológusa, Andrej Rjabov, valamint néhány ismert orosz újságíróval is találkozhatunk a jelöltek között. A párt összesen mintegy 350 politikust indít az ország 82 régiójában. Mitrohin határozottan állítja, hogy „ a mi listánk teljesen eltér majd a többiekétől. Nem lesznek benne sem bohócok, sem showmanek. Szakemberek és hozzáértők fognak dolgozni a törvényeken és reális kezdeményezeséket fognak útjukra indítani az országunk fejlesztésének céljából.”

Minden szép és jó lenne, ha megvalósulhatna, de van egy nem kis bökkenő – véli a Radio Szvabodának nyilatkozó Dmitrij Travin pétervári politológus -, mégpedig az, hogy a Jablokónak nincs mire építenie. Vagyis inkább nincs kire, mert az igazán demokratának mondható széles szavazóbázis, ami ha valaha volt is, mára biztosan csak egy szűk csoportra korlátozódik. Másrészről, az is a párt esélytelensegét növeli, hogy se nem pro-putyini, se nem pro-kremli, se nem pro-medvegyevi, így mondhatni mind között a levegőben lóg és így „politikai zsákutca”. Az Európai Egyetem politológusa állítja, hogy a párt nem képes a megújulásra, így teljesen mindegy, hogy Javlinszkij visszajött, mert már valahol 1992-93 táján ráléptek a rossz útra. Rosszra, mert a Jabloko a gajdari irányvonallal szemben identifikálta magát, és a demokraták kettészakadtak, amit most, hogy a Jabloko is valamiféle politikai „márkává” vált, lehetetlen lenne helyrehozni.

Kiss Annamária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »