Közeledik a két Korea?

A Dél-Koreában jelenleg hatalmon lévő konzervatív párt vezetője, Hong Csun-pjo múlt héten látogatást tett az észak-koreai Geszongban található, a két ország által közösen irányított ipari komplexumban – jelentette a BBC. A meglehetősen ritkának, így jelképesnek számító gesztussal Hong azt a meggyőződését ültette gyakorlatba, miszerint „a két Koreának el kell különíteniük gazdasági ügyeiket politikai kapcsolatuktól”. A két ország között fennálló feszültéség az 1950-53-as Koreai háború óta tavaly érte el legmagasabb pontját, amikor egy nemzetközi szakértőkből álló csoport megállapította, hogy észak-koreai volt az a torpedó, mely elsüllyesztette a dél-koreai haditengerészet egyik rombolóját, és ezzel 46 tengerész életét követelte. Phenjan tagadta, hogy köze volt az incidenshez.

A „gazdasági misszióként” is megnevezett útra azután került sor, hogy a határsávban tevékenykedő dél-koreai üzletemberek aggodalmukat fejezték ki a két ország kapcsolata miatt, mely súlyos gazdasági következményekkel fenyeget a terület iparára nézve. A térségben mintegy 120 dél-koreai tulajdonban lévő gyártelep található, melyek munkásainak száma eléri a 47 ezret – jelentette a Korea Times. A rövid, mindössze hat órás látogatás alatt nem történt hivatalos találkozó az északi fél képviselőivel, Hong beszédében azonban „rugalmasságot” ígért a déli szemléletben.

A Li Mjung-bak vezette kormány júliusban vette fel újra a kapcsolatot Phenjannal, annak érdekében, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az észak-koreai atomprogram lezárásával kapcsolatban. Hong és az általa vezetett konzervatívok mindenképpen nehéz küzdelemnek néznek elébe, de a jövőre megtartott parlamenti választások megérik a ráfordítást. Az északkal ápolt jó kapcsolat és a korábban Li által beszüntetett humanitárius segélyezés visszaállítása kulcstéma azoknak a családoknak a szemében, melyeknek még mindig élnek hozzátartozóik a határ túloldalán.

Egy lisztet, gyógyszereket, ruhákat és egyéb szükséges cikkeke szállító konvoj pénteken lépte át a fegyverrel őrzött határvonalat, azzal a céllal, hogy iskolákat és gyermekmegőrzőket segítsen a nehéz helyzetben lévő mezőgazdasági területeken. Az adomány nem kormányzati szervezetektől (NGO) származott. 

Roja Csilla

Friss hírek