Budapest hálás a nyugat-európai magyar szervezeteknek

A magyar kormány köszöni azt a segítséget, amelyet a nyugati magyar szervezetek nyújtanak neki az országimázs építésében – mondta az MTI-nek nyilatkozva Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki részt vett a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) szombati vilniusi közgyűlésén.

Répás Zsuzsannát – mint mondta – örömmel tölti el, hogy pezsgő magyar élet van Európa különböző részeiben. Mindegyik tagszervezet be tudott számolni olyan saját szervezésű közösségi programokról, amelyek a magyarság megmaradását, jó hírnevének terjesztését szolgálják.

A magyar kormány számára megnyugtató és erőt ad neki, ha olyan szervezetekkel tud kapcsolatot tartani, amelyek alulról szerveződnek, ki tudják fejezni érdekeiket és igényeiket, konkrét elképzelésekkel fordulnak Budapesthez. Nagyon jó az együttműködés a NYEOMSZSZ és a kormány között – jelentette ki Répás Zsuzsanna.

Tavaly novemberben újraindult a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) munkája, és ebbe bele tudott kapcsolódni a NYEOMSZSZ is, sőt a Máértnak van egy albizottsága, amely kifejezetten a nyugati magyar diaszpóra gondjaival foglalkozik – tette hozzá A közgyűlés ismét megválasztotta a szervezet elnökének Deák Ernőt, és újraválasztották a két alelnököt is Bihari Szabolcs és Klement Kornél személyében.

Deák Ernő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy a NYEOMSZSZ fennállásának 10 éve alatt mindvégig életképesnek bizonyult. Tizennégy országban van tagszervezete, amelyek a tulajdonképpeni közösségi munka megvalósítói.

„Ügyelnünk kell arra, hogy ne csak azokkal a magyarokkal foglalkozzunk, akik beszélnek magyarul, hanem – az asszimilációval szembeszállva – azokkal a fiatalokkal is, akik harmadik vagy negyedik generációs emigránsok, és nem tudnak magyarul. Ha másképp nem megy, akkor új hazájuk nyelvén kell a magyar szellemiséget beléjük oltani. Ez egy külön program, amelyet még ki kell dolgozni” – mondta az elnök.

MTI

Friss hírek