Bocsánatkérés Malina Hedvigtől

Óvatos és határozatlan az a nyilatkozat, amellyel a kormány bocsánatot akar kérni Malina Hedvigtől. A megállapodást az Európai Emberi Jogi Bíróságnak kell jóváhagynia.

A kormány lépését nem kommentálta a főügyész, amely Hedvig ellen hamis tanúzás miatt folytat vizsgálatot. Erre az eljárásra semmilyen jogi hatással nem lesz a strasbourgi döntés, így előállhat az a paradox helyzet, hogy miközben a kormány bocsánatot kért Hedvigtől, a vádhatóság nem menti fel.„Bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a panaszos emberi és állampolgári jogait tiszteletben tartották. A kormány ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki” – áll az állásfoglalásban, amelyet szerdán írt alá Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter és Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

Az emberjogi bíróság megvizsgálja, összhangban van-e az egyezség az Emberi Jogok Európai Egyezményével, vagy mégis tárgyalnia kell az ügyet. Marica Pirošíkovától, a strasbourgi bíróság szlovákiai képviselőjétől megtudtuk, volt már erre is példa. Ha jóváhagyja a megegyezést, Hedvig ezzel az üggyel többé nem fordulhat Strasbourghoz. Anyagi kártérítést nem, csak erkölcsi elégtételt kért, s ennek a kormány bocsánatkérése valószínűleg megfelel.

A politikusok közül egyelőre Róbert Kaliňák volt belügyminiszter kommentálta a hírt. Érthetetlennek tartja „olyan embertől bocsánatot kérni, aki égbekiáltó hazugságával bajba sodorta Szlovákiát”. Az SNS-t is felháborította az egyezség, Anton Danko, a párt alelnöke az SDKÚ és a Híd bizniszelését sejti a háttérben.

Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »