Nem kommentálják a koalíció és az SaS megállapodását

Az aktualne.sk elemzése szerint a végéhez közeledhet a néhány hónapja tartó koalíciós válság – csak egyelőre senki sem hajlandó ismertetni a kormányfő és az SaS között kötött különmegegyezés feltételeit. A TNT tudta és elénekelte előre.

A megegyezésről szóló híreszteléseket az SaS frakcióvezetőjének, Jozef Kollárnak az állítása keltette – a politikus a Markízának megerősítette, Iveta Radičová (SDKÚ) miniszterelnök egy olyan ajánlatot tett neki, amely teljesíti a liberálisok feltételeit. „Olyan megoldást akarunk, amely két feltételnek tesz eleget: az első, hogy nem fogjuk blokkolni a többi országot abban, hogy létrehozzák az európai stabilitási mechanizmust, a másik pedig az, hogy ez a megoldás egy centet sem húzzon ki az adófizetők zsebéből” – közölte Kollár az SaS álláspontját.

Titkos üzenet száll a széllel, hozzád is elér még az éjjel

A bökkenő, hogy mindeddig nem tudni, miről tárgyaltak a kormányhivatal ajtói mögött – Iveta Radičová nem volt hajlandó erről nyilatkozni, a kormányfő csütörtökön kétnapos látogatásra Varsóba utazik. Több koalíciós képvsielő szerint még őket sem ismertették meg a miniszterelnök és a frakcióvezető különegyezségének részleteivel, Martin Poliačik (SaS) még azt is kétségbe vonta, hogy a kormányfő bármilyen egyezséget is ajánlott volna Kollárnak. „Tudom, hogy folynak a tárgyalások, és ha megoldást találnak, van út arra, hogy tovább folytassuk az egyezkedést” – jelentette ki Poliačik, de ő is megjegyezte, nem tudja, mi folyt az egyeztetések során. Azt sem tudja, hogy a Szabadság és Szolidaritás illetékes szervei mikor foglalkoznának a javaslattal.

Most megáll az ész, úgy száll a képzelet

Nem hivatalos információk szerint  Radičová javaslata ugyanarra a kompromisszumos megoldásra alapul, amit a liberálisok egy koalíciós tanácskozás után már elutasítottak  – eszerint a parlament határozna minden egyes kölcsönről, amit a mechanizmus alapján nyújtanának. Viszont egy sajátos toldalék értelmében a kormánypártok nem kereshetnének ellenzéki szövetségeseket ahhoz, hogy leszavazzák saját partnereiket – ezesetben az SaS-t, a liberálisok korábban féltek ettől a lehetőségtől.

… és megtalállak téged.

Tekintet nélkül arra, hogy miben egyezett meg Radičová Kollárral, a kormánykoalíciónak továbbra sincs többsége: sem az Egyszerű Emberek, sem pedig az OKS nem ért egyet a mechanizmussal, velük pedig még senki sem tárgyalt. Jozef Viskupič kollégái nevében kijelentette, ők továbbra is három feltételhez kötik a beleegyezésüket: a parlamentnek külön kell rábólintania minden kölcsönre, a görögöknek saját vagyonukkal kell biztosítékot adniuk a pénzügyi segítségért cserébe, a kölcsön határát pedig maximalizálni kell, hogy az ne okozza Szlovákia vészes eladósodását.

Az OKS szintén ellenáll, a polgári konzervatívok viszont nem az SaS, hanem a Híd frakciójának tagjai. „Nem tudjuk elképzelni, miről tárgyal a miniszterelnök a liberálisokkal, nem tudjuk, mi mikor fogunk beszélni erről a kérdésről” – jelentette ki Peter Zajac pártelnök. A kormánypártok leghamarabb kedden juthatnak végleges egyezségre, akkor összeül a koalíciós tanács. Senki nem tudja, vajon a megbeszélés után nyilvánosságra hozzák-e az eltitkolt javaslatot.

Bumm.sk

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »