Ukrajnában újra virágzik az utcai pénzváltás

Közel ötödére esett vissza a bankokban a lakossági valutavásárlás azt követően, hogy már csak személyi igazolvánnyal lehet pénzt váltani. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) az elmúlt hét péntekétől tette kötelezővé ezt a gyakorlatot. Az új szabályozás első napján drasztikusan csökkent a lakossági valutavásárlás. 

Legalábbis a bankokban, mert az utcai pénzváltók forgalma ugyanakkor nőtt, ami máris ahhoz vezetett, hogy Kijevben például 8,20-ra emelkedett a dollár vásárlásának ára, mármint az utcai neppereknél.

Olena Scserbakova, a jegybank hitelezési politikáért felelős főosztályvezetője arról számolt be, hogy az új gyakorlat bevezetésének első napján, szeptember 23-án az ország pénzintézeteiben összesen 52 millió dollárt vásárolt a lakosság, miközben 98 milliót váltott hrivnyára. Jól jelzi a drasztikus visszaesést, hogy előző nap, azaz amikor még semmilyen korlátozás nem volt, 222 millió dollárt vásárolt a lakosság, s 69 milliótól vált meg. A nemzeti bank képviselője elismerte, a jelentős visszaesés, valamint a feketepiacra átvonult pénzmozgások miatt a bankárok szövetsége azt kéri az NBU-tól, ötvenezer hrivnyáig tekintsenek el a személyi igazolványok felmutatásától. Meg nem erősített információk szerint a pénzintézet hajlik a módosításra, de csak nyolcezer hrivnyáig terjedő összeg esetében.

Az új rendelkezés értelmében a személyi igazolvány fényképes oldaláról készítenek fénymásolatot a pénzváltókban, ám mivel sok ilyen helyen nincs fénymásoló készülék, ezért több valutaváltó ideiglenesen bezárt. A nemzeti bank tájékoztatója szerint nyugdíjkönyvet, jogosítványt, katonakönyvet és más hasonló fényképes okmányokat nem fogadnak el a bankok, kizárólag a személyit. A bankárok szövetsége arra is felhívta a figyelmet, sokan félnek attól, hogy másolataikkal később visszaélhetnek, például tudtuk nélkül hitelt vesznek fel, s ezért is inkább az utcai valutázóknál intézik a pénzváltást.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek