Érik bocsánatkérés Malina Hedvig ügyében

Elismerte a szlovák kormány, hogy sérültek Malina Hedvig, a 2006 augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklány emberi és állampolgári jogai, mivel a hatóságok nem vizsgálták ki megtámadásának körülményeit – írja az Új Szó. Az újság szerint a szlovák kormány szerdai ülésén tárgyalt a megegyezésről, a nyilatkozatot csak Daniel Lipšic belügyminiszter nem szavazta meg.

A kormánynak szeptember 30-áig kell kidolgoznia állásfoglalását Malina Hedvig strasbourgi beadványával kapcsolatban, erre több mint fél éve volt, mert az emberi jogi bíróság keresetét még március 28-án megkapta.

Az Új Szó szerdán érdeklődött az Európai Emberi Jogi Bíróság szlovákiai kormányképviselőjénél, Marica Pirosíkovánál, aki azt mondta: a különleges körülményekre való tekintettel nem beszélhet arról, hogy elkészül-e az említett időpontra az állásfoglalás.

Ez a speciális körülmény a lap értesülései szerint az, hogy az igazságügyi miniszter ismételten javasolta Hedvig ügyvédjének a békés megegyezést. A bíróság szabályzata szerint a felek sem a tárgyalás tényéről, sem az ott elhangzott feltételekről nem nyilatkozhatnak.

„Ez nem egy mindent elsöprő győzelem, de fontos lépés a felé. A kormányban ülő tisztességes emberek igyekezetét látom ebben a gesztusban, hogy elhatárolódjanak elődeik gyakorlatától, és ezt nagyra értékelem” – mondta a lapnak Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

A magyar diáklány – aki azóta férjhez ment és kétgyermekes anya lett – akit 2006. augusztus 25-én támadtak meg Nyitrán, 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az a tény, hogy a testület értesítette a szlovák kormányt beadványáról, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna.

Az Új Szó úgy tudja: a szlovák kormány elismerte a jogsértést és békés megegyezés készül. „Egyelőre találgatni sem lehet, milyen hatással lesz ez a fejlemény a pozsonyi főügyészségre (jelenleg az ügy ott van). Tartani lehet attól is, hogy egy következő kormány, amelyben ugyanazok foglalnának helyet, akik Hedviget hazugsággal vádolták, azzal bagatellizálná a mostani kabinet nyilatkozatát, hogy a békés rendezésre politikai szimpátiák alapján került sor” – áll a lapban.

Izraeli hazugságvizsgálat: Malina Hedvig igazat mondott

Malina Hedvig megtámadása után néhány hónappal, még 2006. novemberében hazugságvizsgálaton esett át az izraeli Tel Avivban, s a poligráfos teszt eredménye egyértelműen igazolja, hogy nem hazudott – adta hírül a cas.sk portál kedden.

Koby Rabin szakértő a többi között négy kérdést tett fel a 2006. augusztusában történt támadásra vonatkozólag. A cas.sk birtokába került az 5 évvel ezelőtt lezajlott hazugságvizsgálat eredménye.

Az ügyről előkerültek a Wikileaks információi is, amelyek arra utalnak, hogy a lányt megtámadták.

Eddig csak Rudolf Chmel kért hivatalosan bocsánatot

2010 decemberében megkövette Malina Hedviget, a magyar beszédéért négy éve Nyitrán megvert szlovákiai magyar diáklányt Rudolf Chmel, a kormány emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettese.

„Úgy vélem, hogy ebben az esetben megsérült az igazságos bírósági eljáráshoz való joga, mert a politikusok idő előtt beavatkoztak az ügy kivizsgálásába, sőt befolyásolták azt, s ezzel megsértették emberi méltóságát” – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes abban a nyilatkozatában, amelyet az emberi jogok napja (december 10.) alkalmával tett közzé.

Ha Hedvig szlovák lenne, az egész eset másként nézne ki – vélekedik Rudolf Chmel. „Az, ahogy ebbe az ügybe a politikusok avatkoznak bele és ahogy az igazságszolgáltatás bánik vele, azzal magyarázható, hogy nemzeti kisebbséghez, pontosabban a magyar kisebbséghez tartozó állampolgárról van szó“ – állapította meg Chmel.

Öt éve húzódik

Malina Hedviget 2006. augusztus 25-én verték meg Nyitrán, az azóta családot alapított nő – férje neve után Žáková – szerint azért, mert magyarul beszélt az utcán. Két támadóját nem találták meg, és a rendőrség hamis tanúzás miatt indított eljárást Hedvig ellen. Az eset megtörténte után nem sokkal, amikor a hatósági vizsgálat még le sem zárult, Robert Fico akkori szlovák kormányfő és Robert Kaliňák akkori belügyminiszter nyilvánosan azt állította: bizonyítékaik vannak arra nézve, hogy Malina Hedvig hazudik, kitalálta a történetet, amivel befolyásolták az ügy további menetét.

Robert Kaliňák még 2011 májusában is kijelentette, hogy szerinte Malina Hedvig egy beteges hazudozó.

Hedvig történetét egy könyv is feldolgozta

Két nyelven jelent meg könyv Malina Hedvig történetéről, amelyben az érintetten túl az ügyvédje és a pszichiátere is megszólal. A könyv szerzője Vrabec Mária újságíró, aki részletesen követte a Nyitrán megvert lány történetét. Vrabec több mint 20 órányi Hedviggel folytatott beszélgetést dolgozott fel, ezek a lány terhessége idején készültek. Ezt egészíti ki Roman Kavasnica ügyvéd és Jozef Hašto pszichiáter. 

Vrabec szerint az ügy tanulsága, hogy nem szabad kész tényként elfogadnunk azt, amit a politikusok mondanak, még ha a hatalom magas posztján is vannak. Ugyancsak tanulság az, hogy amikor egy kiszolgáltatott valakivel találkozunk, akivel például ebben az esetben egy egész állami masinéria áll szemben, akkor meg kell próbálnunk segíteni és támaszt adni neki, nem rögtön elítélni, mert esetleg a belügyminiszter kijelentette, hogy hazug.

MTI/Bumm.sk

Friss hírek