Már az állampolgárok is nyerészkednek az erősödő jenen

Ahogy a jen tovább folytatja példa nélküli erősödését a dollárral szemben, egyre több állampolgár váltja át jenjeit a profit reményében – habár szakértők szerint kockázatos lehet a valutaláz, írja a Mainichi Daily News. Mindez történik annak ellenére, hogy Azumi Jun pénzügyminiszter szombaton bejelentette: a japán gazdaság jó úton halad a válságból való felépülés felé, és jelenleg minden a tervek szerint történik. Elmondása szerint augusztus végére a kormánynak végül sikerült megoldást találnia az áramkimaradásokra, melyek a márciusi katasztrófa egyik legnagyobb problémát okozó következményei voltak. Az ellátási láncot ért károk felszámolása a vártál gyorsabban ment végbe, így jelenleg a legfontosabb feladat a fukusimai erőmű reaktorainak biztonságos teljes körű leállítása. Az ország fizetőeszközének erősödésére azonban még mindig nem sikerült megoldást találni.

A Japán Nemzeti Bank adatai szerint a külföldi valutatartalékok mérlege már március végére, a jen történelmi szárnyalásának kezdetére elérte az 5 billió jent (14 billió Ft), és azóta is folyamatosan növekszik. Amióta augusztusban a valuta a 80 Ľ/US$ érték alá erősödött az SBI Sumishin vezető japán internetes bank képviselőjének elmondása szerint folyamatosan nő a nagymennyiségű valuta átváltására beadott kérelmek száma és értéke. Becslése szerint a bank külföldi valutatartaléka több mint 80%-kal meghaladj a tavaly ugyanebben az időben tartott értéket, és elérte a 108,5 milliárd jent (303 mrd Ft). Az „átváltási lázban” főként a 30 és 40 év közötti, stabil jövedelemmel rendelkező, pénzügyi befektetések iránt érdeklődő férfiak vesznek részt. Az SBI elmondása szerint sokan új bankszámlát is nyitottak a tranzakciók megkönnyítésének érdekében.

A legnépszerűbb célvaluta nem meglepő módon a dollár, ami a tranzakciók majd felét teszi ki. Ezt követik a természeti erőforrásokban gazdag, valamint a fejlődő országok valutái, illetve a kivételesen magas kamatszintű államok fizetőeszközei. Az ausztrál dollárba valamint a dél-afrikai randba fektetett összegek értéknövekedése az elmúlt hetek során például meghaladta az amerikai dollárba fektetettekét, tekintettel arra, hogy ezek hozadéka elérte az 1,7 illetve 2,6 százalékot, mely jóval nagyobb a dollárénál. A jelenlegi európai pénzügyi válság áll annak a hátterében, hogy az euró befektetések értéke mindössze 10%-kal emelkedett tavalyhoz viszonyítva, ami alig haladta meg az 1,2 milliárd jent (3,3 mrd Ft).

A magánszemélyek ilyen értékű szerepvállalásával kapcsolatban azonban óvatosságra intenek a szakemberek. Abban az esetben ugyanis, hogy ha a nyilvánvaló elvárások és remények ellenére a jen tovább folytatja emelkedését, hatalmas mértékű veszteségekre lehet számítani. Ezen felül azokban a nyersanyagokban gazdag országokban, ahol magas a kamat, a pénz forgási sebessége normál körülmények között meglehetősen alacsony. Ez azt jelenti, hogy minél több befektető vásárol belőlük, annál inkább megnő az áringadozás veszélye. Ráadásul míg az állam egy pénzintézet csődjének esetén 10 millió jenig fedezi a befektetők veszteségeit, külföldi valutában tartott összegekre ez nem vonatkozik.

Roja Csilla

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »