A szír külügyminiszter a Nyugatot hibáztatja

Folytatódik a hónapok óta tartó diplomáciai huzavona a szír vezetés és a felkelők elleni kemény fellépést elutasító nemzetközi közösség között. A rezsim továbbra is tagadja a vádakat; az elnök, Bashar al-Assad több ízben is kifejtette, hogy fegyveres terroristacsoportok keltik a feszültséget az országban és az áldozatok számát illetően is eltérő álláspontot képviselnek a felek.

Egyelőre úgy tűnik, a Szíria ellen indított szankció-hadjárat nem érte el a kívánt eredményt, a külügyminiszter, Valíd Moallem az ENSZ Közgyűlésén elhangzott hétfői beszédében a „külföldi beavatkozást” hibáztatta az országban kialakult helyzetért. Beszédében kifejtette, hogy a nyugati államok célja, hogy az eddig olyan jól működő vallási egységet meggyengítsék, ezenfelül pénzügyi támogatás nyújtanak és fegyverszállítmányokkal látják el a szélsőséges csoportokat. Moallem felszólította az államokat, hogy hagyjanak fel a rendszer egységét bomlasztó tevékenységükkel.

Mindeközben az országon belül sem csillapodnak a kedélyek, hétfő éjszaka a török határnál fekvő, negyvenezer lakosú Rasztán városában tankokkal és helikopterekkel jelentek meg a biztonsági erők, hajnalban pedig elkezdődött a vadászat a dezertőr katonákra. A hadsereg soraiból több százan léptek már ki, nem teljesítették a parancsot, azaz nem nyitottak tüzet a fegyvertelen tüntetőkre. A városban rengeteg katona lelt menedéket, megalakították a híres szír történelmi alak nevének felhasználásával a Khálid ibn al-Válid zászlóaljat, páncélos járművekkel is rendelkeznek, továbbá a térségben tartózkodik a legmagasabb rangú dezertőr, Khálid ibn al-Válid ezredes is. A Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet szerint több mint 20 sérültje van a hétfői összecsapásoknak, de sokan nem jutottak egészségügyi ellátáshoz a folyamatos golyózápor miatt. A katonai vezetés próbálja az egység látszatát fenntartani, azonban ezek az akciók is felfedik a repedéseket a hadsereg morálján. 

Horváth Hajnalka

Friss hírek