A kormány hibáira játszik az ellenzék jelöltje

„Igen, elnök akarok lenni!”– jelentette ki Mexikó szövetségi tagállam egy hete leköszönt kormányzója, Enrique Peńa Nieto, mellyel megerősítette, hogy indul a 2012. évi elnökválasztáson. Az állampolgárok körében a népszerűségi indexe az egekben szárnyal, a szakmabeliek viszont inkább visszarántanák onnan. A megoszló vélemények ellenére őt tartják a legesélyesebbnek. A jelölt egy biztonságos, demokratikus állam megvalósításának ígéretével próbálja elnyerni a szavazók szimpátiáját, ugyanakkor az ellenzék antidemokratikus eszmék követésével vádolja. Vajon kinek a véleménye győzi meg a mexikóiakat?

Nieto hivatalos bejelentését az utódja, Eruviel Ávila megválasztását követő napokra időzítette. Ávila szintén az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) színeiben szállt versenybe a hivatali posztért. Elődje segítségével elsöprő győzelmet aratott. A Mexikóvárosban és környékén lezajló választások mindig is döntő fontossággal bírtak, hiszen az ország legnépesebb területéről van szó, amely nem mellékesen az ország GDP-jének kilenc százalékát állítja elő. Amennyiben lehet hinni ennek a következtetésnek, valamint a közvélemény-kutatások eredményeinek – melyek szerint Nieto egyre nagyobb népszerűségnek örvend – az Intézményes Forradalmi Párt 12 év után újra visszatérhet Los Pinosba, a mexikói elnöki rezidenciába.

Kijavítaná Calderón hibáit

Így kampánya a jelenleg Felipe Calderón elnök vezetésével kormányzó Nemzeti Akciópárt (PAN) gyenge pontján, a biztonság megteremtésének célkitűzésén alapul. A mexikóiak többsége ugyanis már megelégelte, hogy az állam nem képes egy stabil, erőszakmentes társadalmi szférát biztosítani. Az erőszakos bűntettek, továbbá a kábítószer-kereskedelem áldozatainak növekedése – 2006 óta közel 40 ezer áldozat – Felipe Calderón és így a PAN népszerűségének csökkenését eredményezte.

Nieto úgy véli, ő képes lenne szembenézni a bűnözői csoportokkal, illetve felszámolni azokat, melyre Calderón biztonsági stratégiája egyértelműen alkalmatlan volt. Meggondolatlannak és elhamarkodottnak tartja az elnök fegyveres erők felállításáról és azok utcákra helyezéséről szóló intézkedését, melynek hatékonysága – nem meglepően – elmaradt a várakozásoktól. A 45 éves elnökjelölt elmondása szerint a nyers erő bevetése helyett ő inkább az intelligens megoldásokra helyezné a hangsúlyt, bár a hadsereggel kapcsolatos terveit egyelőre homály fedi.

Közvetlensége segítheti sikerhez

Kampánya bevezető szakaszának fontos részét képezi az állampolgárokkal való nyílt kommunikáció. Az ellenzék ezt csupán egy ügyes médiafogásnak tekinti. Andrés Manuel López Obrador, aki hat évvel ezelőtt is jelöltette magát a posztra, Nietot és kampányát egy habcsókhoz hasonlította, mely a lényeges elemeket nélkülözi, ugyanakkor külleme magával ragadja az embert.

Kritikusai az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi mását látják benne, mondván, személyisége tökéletesen illeszkedik a média elvárásaihoz, eladható és könnyen befogadja a politikához nem értő átlagember is. Az olasz politikussal ellentétben Nieto botrányaitól nem hangos a sajtó, sőt tökéletesnek tűnő magánéletét egy szappanoperához hasonlítják. Boldog családban él feleségével, Angelica Rivera színésznővel, és három – a 2007-ben elhunyt feleségétől született – gyermekével. A család nem zárja ki a nyilvánosságot mindennapjaiból, a sajtó minden lépésüket nyomon követi. Talán épp ez a közvetlen viszony a népszerűségük kulcsa.

Negatív kritikák

Alig tíz hónap múlva kiderül, hogy megválasztása esetén, mi valósul meg ígéreteiből. A győzelemre egyértelműen esélyes a politikus, hiszen a GEA-ISA közvélemény-kutatása szerint minden harmadik mexikói örülne, ha ő foglalná el az elnöki posztot, leginkább a legnagyobb népességgel rendelkező főváros támogatná a választásokon – a polgárok 42 százaléka.

Ennek ellenére korántsem biztos, hogy népszerűsége elég a diadalra. Ellenfele, Obrador is hasonló népszerűségnek örvendett 2006-ban, egészen a procedúra fináléjáig, amikor is a jelenlegi elnök, Felipe Calderón agresszív kampányával megnyerte a választók szavazatának többségét. Gigászi küzdelemnek nézünk elébe tehát, melynek eredménye csak 2012 júliusában kerül napvilágra, ugyanis ekkor avatják elnökké a legtöbb vokssal rendelkező politikust.

Vandlik Mária

Friss hírek