Sulík: cselszövésre készül a szlovák kormánypárt

Richard Sulík szerint az SDKÚ egy része szeretné rákényszeríteni Iveta Radičovát az eurós mentőcsomagról szóló szavazást a kormányról szóló bizalmi szavazással. Az ügy mögött Sulík intrikát sejt, melynek a célja a kormány bukása.

A házelnök úgy véli, Radičová ezt az egészet nem szeretné. „Véleményem szerint már biztosan nem a mentőcsomagról van szó, mert ha összekötnék a bizalmi szavazással, a Smer már biztosan nem szavazná meg a mechanizmust, még ha szeretné is” – jegyezte meg a Markíza televízió vasárnapi vitaműsorában.

A két szavazás összekötéséről például Ivan Mikloš (SDKÚ) pénzügyminiszter beszélt a napokban. Az SaS elnöke azonban közvetlenül nem akarta megnevezni azokat, akiket az összeesküvés mögött sejt.

Bugár Béla, a Híd elnöke elutasította ezt a spekulációt. Elismerte azonban: ha nem sikerül megegyezni a kormánykoalícióban a mentőcsomag támogatásáról, a két szavazás összekötése az egyik lehetőség.

„Nem tudom elképzelni, hogy az SDKÚ grémiumában leszavaznák a kormányfőt, aki nem akarja összekötni a szavazásokat. Azt sem tudom elképzelni, hogy a kormányban mindannyian a szavazások összekötésére voksolnánk, mikor Iveta Radičová, mint kormányfő ezt nem akarja” – mutatott rá.

Bugár azonban kijelentette: nem akarná folytatni a kormányzást ebben a felállásban, ha a három koalíciós párt a Smer segítségével fogadná el a mentőcsomagot, az SaS pedig bírálná őket ezért. „Nem tudom elképzelni a kormányzást, ha egy koalíciós párt támadni fogja a partnereit, és azzal vádolja őket, hogy elszórják polgáraink pénzét” – hangsúlyozta. A vitapartnerek a műsorban megegyeztek abban, hogy meg kell várni a kormányfő álláspontját a kérdésben. Radičová jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodik szolgálati úton.

Sulík kijelentésére az SDKÚ a műsor után reagált. „Ha Sulík úr ilyen együgyű ostobaságokat terjeszt, az arról tanúskodik, hogy neki magának vannak rossz szándékai. Ha azt javasolja a három koalíciós pártnak, hogy a Smerrel karöltve fogadják el a mentőcsomagot, csak magáról bizonyítja, hogy nem fontos neki sem a csomag, sem Szlovákia” – mondta a TASR hírügynökségnek Michal Lukáč, az SDKÚ szóvivője.

Bumm.sk - TASR

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »