Új svájci-orosz egyezmény a banktitokról

Az Orosz Föderáció és Svájc még ezen a héten aláírják egyezményüket arra vonatkozóan, hogy a svájci bankok a jövőben kiadhatják orosz állampolgárságú ügyfeleik adatait – jelentette be Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szeptember 21-én.

Míg eddig a svájci bankok gyakorlatilag százszázalékos anonimitást biztosítottak oroszországi ügyfeleik számára, most azok kevésbé lehetnek biztosak afelől, hogy titokban maradnak banki adataik. Bizonyos feltételekhez kötötten a számlainformációk kiadhatóvá válnak: adókerülés és pénzmosás gyanúja felmerülése esetén Oroszország egy meghatározott rend szerint kezdeményezheti az adatok lekérdezését – tudatja az Interfax orosz hírügynökség.

Pontosan két évvel ezelőtt Dmitrij Medvegyev orosz államfő svájci látogatása során nem zárta ki annak lehetőségét, hogy hamarosan adatkiadási ügyben fog Svájchoz fordulni. Svájc akkor sem határolódott el ettől a felvetéstől, s készségesen biztosította az orosz elnököt, hogy amennyiben szükséges, az orosz ügyfeleik számláiról információkat fognak szolgáltatni.

Horváth Zsófia

Friss hírek