Ismét tüntető diákok lepték el Chilét

Folytatódik a chilei sztrájksorozat az oktatási reform ellen. Az elmúlt négy hónapban a chilei diáklázadástól volt hangos a sajtó, melynek során 35 tüntetésre került sor. A diákok azonban harminchatodjára is összegyűltek a minőségi- és ingyenes oktatás reményében, ezúttal mintegy 180 ezren vonultak ki Santiago utcáira.

A fővárosi diákok felvonulása békés volt, ellentétben közel 50 ezer vidéki társaikéval, akik országszerte tűzveszélyes eszközökkel és molotov koktéllal felszerelve indultak a felvonulásra. Annak ellenére, hogy a rendbontások kisebb intenzitással zajlottak, közel 50 sérültet láttak el, melynek mintegy felét kiskorú gyermekek teszik ki – jelentették hivatalos források.

A santiagoi tüntetés zárásaként Camila Vallejo, az egyetemista diákszövetség elnöke megjegyezte, hogy nem azért tértek vissza az utcákra, hogy romboljanak, hanem hogy valami újat építsenek. Azt is hozzátette, hogy ez egy remek alkalom egy új közoktatási modell létrehozására, mely egyaránt minőségi- és ingyenes oktatásban részesítené a hallgatókat.

Beszédében a világ minden részéről érkező támogatásról, és segítségről számolt be, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki a saját kormánya felől érkező ellentmondások és következetlenségek iránt. Céljukat részben elérték, a chilei kormány hajlik egy konszenzusos megoldás kialakítására, hajlandó egy asztalhoz ülni a képviselőikkel, azt azonban nyilvánvalóan kijelentették, hogy továbbra sem változtatnak elképzeléseiken, tüntetés ide vagy oda, nyilatkozta a Sebastian Pińera által vezetett kormány szóvivője.

Pedig jobban tennék, ha egy minden fél számára elfogadható kompromisszum létrehozására törekednének, hiszen Giorgo Jackson, a Katolikus Egyetem diákszövetségének elnöke újabb tiltakozó hadjáratra hívja fel a hallgatók figyelmét, hogy megmutassák, nagyobb ereje van a mozgalomnak, mint valaha. A következő tüntetést jövő hét csütörtökre, szeptember 29-re tervezik.

Vandlik Mária

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »