Küszöbön a lengyel-német megbékélés?

Szerdán a lengyel államfő Berlinbe utazott, hogy a német elnökkel közösen vegyen részt az „Egymás mellett. Lengyelország-Németország: 1000 éves történelem a művészetben” című kiállítás megnyitóján. A látogatás jelképes is egyben: azt bizonyítja, hogy a két ország számít egymásra.

„Erre a kiállításra a gyerekeinket is el fogjuk hozni, hogy megmutassuk nekik Lengyelországot. Nehéz kérdésekre kell majd választ adnunk nekik” – nyilatkozta a megnyitón Christian Wulff német államfő. A kiállítás a lengyel elnökség egyik legnagyobb kulturális eseménye, több mint 800 alkotás látható, amelyet körülbelül 200 intézmény – lengyel, illetve külföldi egyaránt – biztosított.

A kiállítási tárgyak között szinte minden megtalálható – régi könyvek, használati tárgyak, dokumentumok, hagyományos öltözetek, valamint több száz éves pénzérmék is láthatóak a berlini Martin Gropius Bau múzeum kiállítási termeiben. Az egész gyűjtemény a lengyel-német kapcsolatok gazdag történelméről árulkodik.

„Hosszú utat tettünk meg közösen. Németország pedig az útitársunk, amióta a lengyel államiság megszületett. A kezdetektől szomszédok vagyunk.” – nyilatkozta Bronisław Komorowski lengyel elnök a megnyitóünnepségen.

Mindkét államfő kihangsúlyozta a helyszín jelentőségét. A második világháború idején itt, a Martin Gropius Bau múzeum mellett működött a Gestapo főhadiszállása, később erre vezetett a berlini fal útja. Most pedig a németek itt ismerkednek meg a szomszédos ország történelmével.

A lengyel-német kapcsolatok magját a két köztársasági elnök szerint nem Auschwitz, nem is a varsói felkelés adja, hanem az 1410-es grunwaldi csata, ahol a lengyel-litván seregek legyőzték a kereszteseket. A látogatók megnézhetik Jan Matejko híres történelmi festményeit illetve a „Csata Grunwaldnál” (Bitwy pod Grunwaldem) másolatát.

A szervezők láthatóan tompítani kívánták a második világháború dominanciáját, persze Auschwitz és a megszállás idejének borzalmai így is megkapták saját helyüket. Mindazonáltal ezzel a kiállítással szeretnék megmutatni, hogy a németekről alkotott, örökös ellenség képe hamis és az egymás mellett töltött 1000 év nagy része a béke jegyében telt el. „Amikor más európai országok háborúban álltak egymással, a lengyel-német határ biztos volt, példát mutatva az egész kontinensnek. Ezt túl ritkán hangsúlyozzuk eléggé” – mondta Komorowski.

A berlini média napok óta foglalkozik a kiállítással, tömeges érdeklődésre számítanak a megnyitó utáni időszakban. „A fiatalok máshogy látják a múltat, mint az én generációm. Csak töredékét mutattuk meg nekik a történelmünknek, de ez elég ahhoz, hogy közelebb hozzuk nekik Lengyelországot” – nyilatkozta Władysław Bartoszewski, a kiállítás főszervezője.

Ackermann Sándor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »