Újabb mélyponton Obama népszerűsége

A legfrissebb felmérések szerint a hivatalban lévő amerikai elnök népszerűségi indexe 39%, ami elnöksége óta a legalacsonyabb szám – írja a USA Today.

A The Marist Intézet által végzett kutatások a Fehér Házra nézve nem sok jóval kecsegtetnek, ugyanis az általános elfogadottság alacsony szintje mellett más mutatók is meglehetősen sötét képet festenek az elnök munkájáról. Gazdaságpolitikájának népszerűsége megdöntötte a valaha volt legalacsonyabb szintet, ráadásul évtizedes csúcs közelébe jár azoknak az aránya is, akik úgy gondolják, hogy az ország rossz irányba halad.

„Obama elnöknek meg kellene újítani az elnökségét” – elemezte a helyzetet Dr. Lee M. Miringoff, a The Marist Intézet igazgatója. „Habár az ilyen számok általában nem sok jót jelentenek a hivatalban lévő elnök újraválasztási kilátásaira, a kongresszusi republikánusok bebiztosíthatják az elnök esélyeit” – mondta Miringoff, utalva ezzel Obama ellenzékének viselkedésére.

Obama, elődei első elnökségük hasonló időszakában mért népszerűségi indexeikhez képest is rosszul áll. Jimmy Carter az egyetlen a korábbi elnökök között, aki két és fél évvel a hivatalba lépést követően alacsonyabb számot produkált, mint Obama. Az ő támogatottsága akkor 32% volt.

Hegedűs Márk

Friss hírek