Az Alkotmánybíróság előtt az állampolgársági törvény

Ma adta be a pozsonyi Alkotmánybíróságra az állampolgársági törvény alkotmányellenességét feltételező javaslatot Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője.

„Abból indultunk ki, hogy az állampolgársági törvény Fico-féle módosítása ellentétes a Szlovák Köztársaság alkotmányával és a nemzetközi egyezményekkel is. Ezt a gondolatot negyvennégy koalíciós képviselőtársam támogatta aláírásával a Híd, az SaS és az SDKÚ frakciójából” – mondta el Gál Gábor jogász, aki az Alkotmánybíróság előtt fogja képviselni a beadványt jegyző parlamenti képviselőket.

Bugár Béla Híd-elnök augusztus elején jelentette be, hogy az Alkotmánybíróságon próbálják megtámadni a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt, mely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki másikat szerez. Az alkotmány ellenben kimondja, akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától, ezért a Híd szerint a jogszabály alkotmányellenes.

Még a Híd bejelentése előtt indult el a kettős állampolgárságért indított civil mozgalom, mely aláírásgyűjtésbe kezdett, s szeptember elsején nagygyűlésen is követelte a Fico-féle ellentörvény eltörlését.

„Meggyőződésünk, hogy ha Gubík László nem vállalta volna nyilvánosan a magyar állampolgárság felvételét, ha ehhez nem csatlakoznak további civilek, illetve ha nem szerveztük volna meg a szeptember 1-jei nagygyűlést, akkor a beadvány nem jött volna létre” – kommentálták a civilek a Híd lépését két héttel ezelőtti nyilatkozatukban, egyúttal felszólították az Alkotmánybíróságot, hogy minél hamarabb döntsön a kérdésben, s mondja ki a Fico-féle ellentörvény alkotmányellenességét.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »