Obama megdicsérte a szlovák kormányfőt

„Büszkék vagyunk Önökre”, mondta Barak Obama amerikai elnök Iveta Radičovának, aki kedden részt vett New Yorkban a Nyitott Partneri Kormányzás (Open Government Partnership) fórumán.

A tanácskozást megelőzően rövid személyes megbeszélésekre került sor a részvevő kormányfők és az amerikai elnök között. Obama a Radičovávával folytatott beszélgetés keretében méltatta a szlovák kormány igyekezetét, amellyel igyekszik növelni a közpénzek felhasználásának átláthatóságát.

A szlovák kormányfő válaszában az átláthatóságot biztosító intézkedések mellett beszélt kormánya munkahelyteremtő intézkedéseiről és azokról a fáradozásáról, amelyekkel – az USA-val és az EU-val együtt – igyekszik elejét venni a világgazdasági válság visszatérésének. „Barak Obama kormányzati tevékenysége átláthatóságának kulcsfontosságát bizonyítják azok az intézkedések is, amelyet Szlovákiával egyetemben az európai országok napjainkban részletekbe menő alapossággal megvalósítanak”, mondta Radičová.

A Nyitott Partneri Kormányzás rendezvény célja egy nemzetközi partneri együttműködéssel megvalósítandó nyitott és felelősségteljes kormányzás, amely a polgári kezdeményezésekkel együtt harcol a korrupció ellen. Barak Obama 2011. szeptember 20-án először adott otthont a fórumnak. A rendezvény kezdeményezői között olyan országokat találhatunk, mint az USA, Brazília, Indonézia, Mexikó, Norvégia, a Fülöp-szigetek, Dél-Afrika és Nagy-Britannia, valamint jeles nemzetközi szervezetek egész sora. A fórumhoz további 38 ország csatlakozott, köztük Szlovákiai is.

Valamennyi ország szilárd elhatározása, hogy nyitott kormányzással, az állami pénzek transzparens felhasználásával, az információk hozzáférhetőségével és a polgári kezdeményezések felkarolásával járul hozzá a célok megvalósításához. 2012 márciusáig a szlovák kormány is kidolgozza saját akciótervét, amelyben az államigazgatás területén elkötelezi magát a nyitott kormányzás megvalósítására, a nyilvánosság ellenőrzése mellett a klientizmus és a korrupció felszámolására.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek