Politikai nyomás nehezedik a hollandokra

Schengeni monitoring mechanizmus felállítását javasolhatja a lengyel elnökség az uniós belügyminiszterek csütörtöki ülésén annak érdekében, hogy eloszlassa a holland kételyeket Románia és Bulgária schengeni alkalmasságát illetően –értesült a BruxInfo tanácsi forrásból. Elnökségi diplomaták szerint ez is egy lehet a politikai megoldási lehetőségek közül, amelyek szükségesek lehetnek Bukarest és Szófia felvételéhez.

A holland vétó előzetes bejelentése ellenére a lengyel elnökség úgy készül, hogy az uniós belügyminiszterek a csütörtöki ülésükön döntést hozhatnak Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról. Elnökségi források szerint a Belügyi Tanácsot ebben a hónapban vezető Lengyelország belügyminisztere azt fogja javasolni kollégáinak, hogy Románia és Bulgária a tengeri és légi határokon október 31-én csatlakozhasson a határellenőrzés nélküli övezethez, a szárazföldi határok megnyitásáról pedig a 2012-es átfogó CVM-jelentés nyilvánosságrahozatala után döntsenek a tagállamok.

A kétlépcsős csatlakozásról azonban egyetlen döntést szeretne az elnökség, lehetőleg csütörtökön. Ez egyébként kötelezettség is, hiszen jogi szempontból nem lehet külön határozni a szárazföldi, valamint a légi és a vízi nyitásról. Ez ugyanis alsóbbrendű, gyengébb schengeni tagságot jelentene az érintett országoknak.

Ebben a tekintetben tehát nem egyértelműek a lengyel törekvések, az erre irányuló kérdéseinket pedig tanácsi diplomaták azzal hárították el, hogy „majd meglátjuk csütörtökön”.

CVM és bővítés

Azzal, hogy a jövő júliusban várható CVM-értékeléshez kötötte a lengyel elnökség a román és a bolgár schengeni csatlakozás második ütemét, Varsó direkt összefüggésbe is állította a schengeni bővítés és a CVM kérdését, holott a kettőnek jogilag nincs köze egymáshoz, sőt, korábban a magyar elnökség, és a schengeni bővítés barátai fel is hívták a figyelmet a két ügy szétválasztására.

A Románia és Bulgária EU-csatlakozása után felállított Ellenőrzési és Értékelési Mechanizmussal (CVM) az Európai Bizottság az EU-tagsághoz szükséges igazságügyi reformokat, a korrupció, és a szervezett bűnözés elleni harcot próbálja számon kérni a két országon, a schengeni feltételek viszont ettől különböznek.

A BruxInfo ezt firtató kérdésére egy magas rangú elnökségi diplomata azt mondta, „mi nem akarjuk megváltoztatni a feltételeket, csak alkalmazkodunk a tagállami politikákhoz és kívánalmakhoz”. Hozzátette, a CVM mindentől függetlenül egy külső garancia Románia és Bulgária megfeleltségére.

A belügyminiszteri ülést szervező lengyel elnökség nem kívánta kommentálni a holland kormány múlt pénteki döntését, amely szerint Hollandia a csütörtöki tanácsülésen biztosan meg fogja vétózni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, még a részlegeset is. Egy magas rangú elnökségi forrás közölte, a Tanács még nem kapott hivatalos értesítést arról, hogy a különböző tagországok milyen állásponton vannak, ezért, mint mondta, ragaszkodnak az eredeti napirendhez, és úgy készülnek, hogy szavazás lesz a schengeni bővítésről.

A háttérben azonban – mint kiderült – keményen dolgoznak a lengyelek is a vészforgatókönyveken. Egy tanácsi diplomata szerint, mivel Hollandiának nem jogi, hanem politikai aggályai vannak, ezért az EU-nak is politikai érvekkel kell meggyőznie a kétkedő országokat. Ezek között említette egy olyan monitoring mechanizmus felállítását, amely folyamatosan ellenőrizné a Schengen-tagországok teljesítményét.

„Nemcsak Románia és Bulgária keveri a bajt, több Schengen-tagállamnál is gondok lennének, ha vizsgálódni kezdenénk” – fogalmazott egy EU-forrás. A mechanizmus önmagában nem új ötlet, hiszen hasonló, EU-központú ellenőrzési rendszer felállítását tervezi a Bizottság is. A lengyelek pusztán szeretnék a múlt pénteken bejelentett Schengen-reformjavaslatnak ezt az elemét felgyorsítani, és reményeik szerint ez nyomás alá helyezheti a hollandokat, és az ugyancsak vonakodó finneket.

„A végén úgyis a holland politikai akarat dönt, nekünk viszont, elnökségként ajánlatokat kell tennünk” – mondta egy lengyel diplomata. Ezzel együtt is a BruxInfo által megkérdezett diplomaták úgy látják, Hollandia nem fog engedni csütörtökön: „belpolitikai okokból, vagy sem, de Hága nem fogja támogatni Románia és Bulgária schengeni csatlakozását” – mondta egy tisztviselő.

A lengyelek fő célja, hogy még az október közepére tervezett állam- és kormányfői találkozó előtt megszülessen a döntés, „a miniszterinél magasabb szinten ugyanis még ennyi esély sincs a megegyezésre, mint most” – fogalmazott egy EU-forrás.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »