Fellebbezés a Visegrad-ügyben Hágában

Fellebbezett a Volt Jugoszlávia Nemzetközi Büntetőtörvényszék (International Criminal Tribunal  for the former Yugoslavia, ICTY) előtt Milan és Sredoje Lukić. Az első meghallgatásokat szeptember 14-én és 15-én tartották.

Milan Lukić és unokatestvére, Sredoje a délszláv háború során 1992 és 1995 között Višegradban elkövetett háborús bűnök miatt állt bíróság elé Hágában még 2008-ban. Višegrad Bosznia-Hercegovinában található, közel a szerb határhoz, a boszniai Szerb Köztársaság területén. A Jugoszláv Néphadsereg a várost és környékét 1992 áprilisában foglalta el, majd egy hónappal később ki is vonta a csapatait. Ekkor helybeli szerb vezetők megalapították a Višegrádi Szerb Önkormányzatot, és rövidesen átvették az irányítást a helyi kormányzati szervek fölött. Ezután kezdődött el a délszláv konfliktus egyik leghírhedtebb etnikai tisztogatása, amelyben a rendőrség és paramilitáris egységek is részt vettek.

Milan Lukićot 2009 júliusában a hágai törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, miután bűnösnek találták emberiesség elleni és háborús bűncselekmény vádjában – Sredoje ugyanekkor 30 évet kapott.

Farkas Enikő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »