Fellebbezés a Visegrad-ügyben Hágában

Fellebbezett a Volt Jugoszlávia Nemzetközi Büntetőtörvényszék (International Criminal Tribunal  for the former Yugoslavia, ICTY) előtt Milan és Sredoje Lukić. Az első meghallgatásokat szeptember 14-én és 15-én tartották.

Milan Lukić és unokatestvére, Sredoje a délszláv háború során 1992 és 1995 között Višegradban elkövetett háborús bűnök miatt állt bíróság elé Hágában még 2008-ban. Višegrad Bosznia-Hercegovinában található, közel a szerb határhoz, a boszniai Szerb Köztársaság területén. A Jugoszláv Néphadsereg a várost és környékét 1992 áprilisában foglalta el, majd egy hónappal később ki is vonta a csapatait. Ekkor helybeli szerb vezetők megalapították a Višegrádi Szerb Önkormányzatot, és rövidesen átvették az irányítást a helyi kormányzati szervek fölött. Ezután kezdődött el a délszláv konfliktus egyik leghírhedtebb etnikai tisztogatása, amelyben a rendőrség és paramilitáris egységek is részt vettek.

Milan Lukićot 2009 júliusában a hágai törvényszék életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, miután bűnösnek találták emberiesség elleni és háborús bűncselekmény vádjában – Sredoje ugyanekkor 30 évet kapott.

Farkas Enikő

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »