Az IMF csalódott az orosz gazdaságban

Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2011. szeptember 20-án megjelent előrejelzései szerint romlottak Oroszország gazdasági kilátásai. Az IMF átértékelte orosz gazdasági növekedésre adott júniusi prognózisát – a 2011-es év végére várhatóan 4,3 százalékos (a korábban jósolt 4,8 százalék helyett), 2012-ben pedig előreláthatólag 4,1 százalékos lesz az orosz GDP növekedése.

Ennek hátterében a világgazdaság fejlődésének lelassulása, az olajárat érintő negatív előrejelzések, valamint az alacsony mértékű tőkebeáramlás áll. Ez utóbbi oka, hogy a jelenlegi orosz politikai helyzet a közelgő választások miatt meglehetősen bizonytalan, ezáltal a befektetési környezet nem túl kedvező a külső tőke bevonásához. A negatív hatásokat kiváltó okok között szerepel még a gyenge pénzügyi rendszer.

Nem csak Oroszország, hanem a többi FÁK-tagország is nagymértékben függ a világgazdaság helyzetétől. „A nyersanyagárak határozzák meg a régió legnagyobb országainak a jólétét, és a külföldi tőke nagyon nagy jelentőséggel bír a befektetések arányának növekedésében és a belső fogyasztásban” – idézte az jelentés szerzőit az orosz rbcdaily.ru.

Az IMF kiemeli, hogy növelni kell a beruházási kedvet Oroszország területén. A Valutaalap úgy véli, Dmitrij Medvegyev orosz elnök jó úton halad terveivel ennek hatékony megvalósításában. Mindemellett azt javasolják az IMF szakértői, hogy az eddigieknél nagyobb reformokat kellene véghezvinni, beleértve a WTO-hoz való csatlakozást is, valamint az állam szerepének csökkentését az ország gazdaságában – olvashatjuk a newsru.com oldalon.

Horváth Zsófia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »