Sorozatban négy földrengés rázta meg Guatemalát

Hétfőn Guatemala délkeleti részén egymás után négy földmozgás pattant ki kevesebb, mint két óra alatt. A hatóságok egyelőre egy halálos áldozatról és legalább három sérültről értesültek.

A legerősebb rengés 5,8-as erősségű volt és az USGS (az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata) szerint epicentrumát a fővárostól, Guatemalavárostól 51 kilométerre, délkeletre, 37 és 61 kilométer közötti mélységben azonosították.

Az USGS geofizikusa, Rafael Abreu szerint négy rengés kapcsolódott egymáshoz hétfő délután folyamán. A legnagyobb erejű, második rengés helyi idő szerint 12:34 perckor pattant ki, fél órával a 4,8-as erősségű első rengés után. Ezek után szintén fél órával 13:20 perckor újabb 4,8-as rengés következett, majd a sort 14:30 perckor egy 4,5-ös földmozgás zárta.

Álvaro Colom nyugalomra szólította fel a közép-amerikai ország lakosságát. Sajtótájékoztatóján a guatemalai elnök kijelentette, hogy „nincs ok azt gondolni, hogy valami nagyobb következik”. Elmondta továbbá, hogy a mentőcsapatok és a kormány erői is aktívan részt vesznek a következmények és károk felmérésében és a mentésben. Colom legalább három eltűntről adott hírt, és tájékoztatása szerint többen eltűnhettek.

A hatóságok ezidáig egyetlen halálesetről tudnak. A 38 éves Floridalma Divas akkor hunyt el, amikor a Cuilapában található otthonában rászakadt az egyik fal. Az Önkéntes Tűzoltóság szóvivője, Mariano Paz elmondta, hogy a település Santa María Inhuatan és Oratorio környékével együtt egyike a földmozgás által leginkább érintett területeknek. Az említett településeken a középületeket evakuálták, az oktatást pedig felfüggesztették.

A földrengés talajmozgásokat is előidézett az El Salvadorba vezető autópálya mentén, ahol egy személygépkocsi ki is gyulladt.

Tomik Ádám

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »