Rekordmennyiségű szuperrizs termett Kínában

Saját világrekordját megdöntve hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a szuperrizsnek nevezett hibrid rizs Kínában.

Rekord mennyiségű, hektáronként 13,9 tonna termést hozott az idén a Hunan-tartománybeli próbavetésén a DH2525 hibrid rizs Kínában – számolt be az eseményről kedden a legtöbb kínai napilap. A hagyományos rizsnél 20-30 százalékkal többet termő, ma már csak “szuperrizsként” emlegetett növényt több fajta rizs keresztezésével hozzák létre, kifejlesztője, a 81 éves Jüan Long-ping (Yuan Longping) agrártudós 1974 óta dolgozik tökéletesítésén.

Munkája elismeréseként a “hibrid rizs atyját” idén Konfuciusz-békedíjra jelölték. A szuperrizs 2000-ben hektáronkénti 10,5, 2004-ben pedig 12 tonna termésével már kétszer döntött világrekordot, 2020-ra a tudósok az ideinél is többet, 15 tonnát várnak.

A DH2525-öt 2009-ben már több mint három milliárd hektáron, így többek közt Indiában, Vietnámban és az Amerikai Egyesült Államokban is vetették, s átlagosan 15 százalékos terméshozam-többletet generált. Tavaly a kínai vetésterület 25 százalékát szuper hibrid rizzsel ültették be – közölte a mezőgazdasági minisztérium. Kína évente mintegy 29 millió hektáron termel rizst, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 6,3 tonna hektáronkénti átlagos terméssel. A rizstermelés új formájával az ország jelentős vízkészleteket és termőföld területet spórolhat meg, amelyet akár más mezőgazdasági termékek termesztésére is fordíthat. A termelés fokozása ráadásul nemcsak Kína javát szolgálja, hanem a világszegénység leküzdésében is kulcsszerepet játszhat. Jelenleg a kínai lakosság 60 százaléka, a világ lakosságának pedig fele fogyaszt rizst. Az Egyesült Nemzetek (ENSZ) számításai szerint 2030-ra az 1995-ös szintekhez viszonyítva 60 százalékkal több gabonára lesz szükség, hogy a növekvő népesség igényét kielégítsék.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »

DAX elemzés: javul az index technikai képe

A DAX (DE30) ma folytatja a pénteken megkezdett felépülését, az index ma átugrotta az 50 órás és a 200 órás mozgóátlagokat, illetve tesztelni tudta a legutóbbi korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét 13.970 pontnál. Az S&P az eddigi negatívról pozitívra javította a Deutsche Bank adósminősítésének kilátását.

Read More »