Még mindig gond a szlovákiai kettős állampolgárság

A koalíció nem oldotta meg a kettős állampolgárság problémáját azzal, hogy az Alkotmánybíróságon támadta meg a Fico-féle ellentörvényt, véli Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke.

„Csupán a felelősséget hárították át az Alkotmánybíróságra, mert nem képesek megoldani a problémát úgy, ahogy azt a kormányprogramban ígérték” – jelentette ki sajtótájékoztatóján a pártelnök.

A kettős állampolgárság kérdésköréről Berényi hétfőn Balogh Csabával, Magyarország új pozsonyi nagykövetével tárgyalt. Többek között tájékoztatta arról is, négy magyar állampolgárságát bejelentő személyt akarnak megfosztani szlovák állampolgárságuktól, s ez nem jó sem Szlovákiának, sem Magyarországnak.

Leszögezte: a problémát mihamarabb kezelni, kell, s ezt elsősorban a szlovák félnek kell megtennie. „Ez elsősorban szlovák probléma” – hangsúlyozta. Véleménye szerint a megoldást a Fico-féle törvény eltörlése jelentené.

Idén januárban egyébként Berényi József is kérelmezte a magyar állampolgárságot. Arról azonban, milyen stádiumban van kérvénye, nem tájékoztatja a sajtót.

A kettős állampolgárságról szóló törvényt a koalíciós Híd támadta meg az Alkotmánybíróságon, miután sikerült támogatást szereznie beadványához koalíciós partnereinél. A beadványt 12 SDKÚ-s honatya, az SaS csaknem összes képviselője, és egy független képviselő is aláírta. Bugárék alkotmányellenesnek és megvalósíthatatlannak nevezték a jogszabályt, melyet a Fico-kormány a magyar állampolgársági törvény módosítására fogadott el válaszként.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek