Kevesebb lengyel katona lesz Afganisztánban

A lengyel kormány keddi döntése alapján még idén ősszel száz katonát hívhat vissza Varsó Afganisztánból. A javaslatot már csak az államfőnek kell aláírnia.

A csapatok váltása már most elkezdődött az afganisztáni Ghazniban, s néhány héten belül 2600-ról 2500-ra csökkenhet a kinti lengyel erők száma – számolt be a Gazeta Wyborcza.

Ezen kívül az otthon állomásozó – bevetésre váró – csapatok számát is csökkentik, négyszáz helyett már csak kétszáz katona fog akcióra készen várni.

Bronisław Komorowski lengyel elnök néhány hónappal ezelőtt az afganisztáni lengyel csapatok csökkentését ígérte, így kétségtelen, hogy az államfő hamar aláírja a javaslatot.

A dokumentum nem tartalmaz információt arra vonatkozóan, hogy várható-e még a későbbiekben létszám csökkentés Afganisztánban, ugyanakkor Varsó hivatalos álláspontja szerint 2014 végéig szeretnének minden csapatot visszahívni az országból – a többi NATO tagállamhoz hasonlóan.

A lengyel csapatok a későbbiekben főként az afgán katonák kiképzésével fognak foglalkozni, akik a tervek szerint 2014 után önállóan fognak vigyázni a Ghazni tartomány biztonságára. Donald Tusk kormánya az esetleges őszi választások megnyerése után már jövőre átadná az afgán erőknek a Ghazni feletti irányítást.

Lengyelország 2007-ben küldött először csapatokat Afganisztánba, akkor 1200 katona ment ki. Egy évvel később, amikor a lengyeleket Ghazniba vezényelték 1600-ra nőtt a számuk. 2009-ben már kétezer, idén nyáron pedig összesen 2600 katona teljesített szolgálatot az országban.

Az afganisztáni hadműveletek során 29 lengyel veszítette életét.

Ackermann Sándor

Friss hírek