Harmadik nemet vezettek be Ausztráliában

Egy nemrég elfogadott törvénymódosítás értelmében az ausztrál útlevelek kitöltésekor immár három nemi hovatartozás közül lehet választani: férfi, nő és „meghatározatlan” – közölte a Guardian. A döntés célja, hogy elejét vegyék a transzszexuális és interszexuális személyek elleni diszkriminációnak.

Az interszexuális, azaz nem a klasszikus értelemben vett férfi, illetve női anatómiai adottságokkal rendelkező, hanem mindkettő jellemzőit magukon viselő emberek ezentúl az „X” kategóriába sorolhatják magukat. A transzszexuálisok, akik a születési nemüktől eltérően, a másik nemhez tartozóként élik meg saját nemiségüket, férfi vagy női identitásukat orvosi nyilatkozattal alátámasztva választhatják meg. Eddig csupán a biológiai nemet megváltoztató műtéten átesetteknek volt lehetőségük az útlevélben szereplő nem megváltoztatására. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában ezt a feltételt már korábban eltörölték.

Az intézkedés nagyban megkönnyíti azoknak az utasoknak a helyzetét, akiknek eddig az útlevélben feltüntetett nemi kategóriája nem egyezett meg a valós nemi jellegével, és ezért őrizetbe vették a biztonságiak – írja az Australian. Amint azt Louise Pratt ausztrál szenátor kifejti – akinek élettársa nőként született, ám ma már férfiként éli életét –, „az X igazán fontos, hiszen sok genetikai kettősséggel rendelkező ember nemi besorolását önkényesen határozták meg születésekor. Az a tény, hogy kiválaszthatják saját nemüket mint ’meghatározatlant’, az emberi jogaik figyelembevételét mutatja”.

Konrád-Tevely Nikolett

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »