Jogvédők szálltak rá Eritreára

Az Amnesty International ezúttal Eritrea ellen emelte fel hangját: a szervezet azt szeretné elérni, hogy az immáron 10 éve fogvatartott politikai foglyokat engedjék szabadon. Többek közt a korábbi alelnök és két volt külügyminiszter alkotja azt a 11 főből álló csapatot, akiket tárgyalás nélkül zártak be. A hozzátartozók szerint nem tudnak érintkezni a rabokkal, semmit nem tudnak róluk, miközben a kiszivárgott információk szerint életkörülményeik embertelenek.

A fogvatartottak mind „ünnepelt veteránok” – ahogy az Amnesty International eritreai kutatója, Claire Beston fogalmazott a BBC-nek. Hozzátette: mindegyikük részt vett a függetlenségi harcokban, és a kezdetekkor a kormányzó párt tagjai voltak. Csakhogy 2001 májusában tizenöt párttag nyílt levelet intéztek az elnökhöz, melyben reformokat kértek. Mivel hármójuk elmenekült az országból, az egyik pedig visszavonta ezen igényeit, maradtak tizenegyen, akiket viszont vádemelés és mindenféle eljárás nélkül egyszerűen lecsuktak.

Egy hivatalnok azt mondta a BBC-nek, a fogva tartásuk oka, hogy „komoly nemzetbiztonsági bűncselekményeket hajtottak végre”. Az elnök, Isaias Afewerki, aki betiltotta az ellenzéki pártokat, a független újságírást és a civilszervezeteket, azzal vádolja a tizenegyeket, hogy a nemzet biztonságát akarták megrengetni. Sőt, az elnöki tanácsadó úgy nyilatkozott, ha véghezviszik, amit a nyílt levélben követeltek, Eritreában ma olyan állapotok uralkodnának, mint Szomáliában.

A rabok körülményeiről keveset tudni. A hozzátartozók megbízható forrásra hivatkozva azt mondják, hogy egy teljesen izolált helyen tartják őket, ahol az emberi méltóságukban megalázva tartják őket, élelem és egészségügyi ellátás nélkül. Claire Bestonnak még régebben nyilatkozott egy korábban fogvatartott, aki azt mondta, hogy egy olyan helyen tartották fogva, ahol olyan forró volt a felszín, hogy nem tudott lefeküdni vagy leülni, mert ha megtette, azonnal hólyagos lett a bőre.

Eritrea egyelőre nem tett eleget a felszólításnak, sőt azzal vádolja az Amnesty International-t, hogy az arab országokéhoz hasonló forradalmat akarnak szítani államukban.

Weszprémy Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »