Vállaljuk nemzetiségi hovatartozásunkat!

Szerbia legtöbb községében a múlt héten lezárult a népszámláló oktatók képzése. A sikeres záróvizsga után e héten kerül sor a népszámláló biztosok felkészítésére, akik a terepet fogják járni október elseje és tizenötödike között a szerbiai népszámláláson. Bár a nemzeti hovatartozás megvallása nem kötelező a kérdőíven, kampány indult az írott és elektronikus sajtóban, hogy minél több vajdasági magyar vállalja fel nemzetiségi hovatartozását.

A népszámláló biztosok, akik október elseje és 15-e között a terepet járják, egyértelmű utasítást kapnak a nemzeti és vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések kitöltésére. A korábbi bejelentésekkel ellentétben csak szerb nyelvű űrlapok lesznek, ezért a fordításban egy, a kisebbségek nyelvén megfogalmazott kérdéseket tartalmazó füzet lesz a népszámláló biztosok segítségére.

A füzetből a népszámláló biztosnak fel kell olvasnia a kérdéseket az adott kisebbségi nyelven, ha erre igény van és az erre adott válaszokat szerb nyelven latin vagy cirill írásmóddal írják be a kérdőíven – mondja Milan Travica, a Köztársasági Statisztikai Hivatal kiképzője.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) az írott és elektronikus sajtón kívül az elkövetkező hetekben több tucat, többségében magyarok lakta településen is kampányt folytat lakossági fórumok keretében a népszámlálás fontosságáról.

Azért fontos, hogy tisztában legyünk a számarányunkkal, az erőnkkel. Másrészről pedig minél többen valljuk magunkat annak, amik vagyunk, annál komolyabb súlyt fog jelenteni az a megfogalmazott ambíció, amit saját magunk teszünk meg – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek