Vajdaság: ünneppé nyilváníttatnák a nemzeti összetartozás napját

Ünnepnappá nyilváníttatná a Délvidéken a nemzeti összetartozás napját (június 4-ét) Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke, aki szerdán jelezte, hogy ebben a szellemben javaslatot terjeszt elő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) pénteki szabadkai ülésén.

Német László Nagybecskereken, a magyar köztársasági elnök vajdasági látogatáson tartózkodó felesége, Schmittné Makray Katalin előtt vázolta fel ötletét. Ha az előterjesztést sikerül átültetni a gyakorlatba, az a többi, magyar kisebbségek lakta területnek is ösztönző példa lehet – vélekedett.

A püspök azt is elmondta, hogy szívesen látnák a magyarországi középiskolásokat a térségben. A 135 ezer lelkes, 30-40 százalékos munkanélküliséggel küzdő Nagybecskerek az egyik legdélebbi település Szerbiában, ahol még van magyar nyelvű középfokú oktatás.

Az új kormány egy erős nemzetet szeretne építeni a határok módosítása nélkül – hangsúlyozta Katalin asszony a muzslyai katolikus fiúkollégiumban. „Nagyon örülök, hogy itt vagyok most, és még sok mindent nem láttam, úgyhogy valószínűleg majd egyszer visszajövök megint” – ígérte.

Katalin asszony első önálló útjának utolsó állomása Tóthfalu és Szabadka, ahol egy oktatási intézményt és egy kulturális központot keres fel.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »