A korrupciós botrányok beárnyékolták a függetlenség ünnepét

Brazília 1822. szeptember 7-én vált független állammá, az idei, 189. évforduló alkalmából az elnök, Dilma Rousseff vezérelte a katonai parádét, melyet minden évben megrendeznek, ám most először vált az elnök rövid időre főparancsnokká. A ceremónián pozitívan értékelték az elnök korrupció ellen folytatott politikáját, egyrészről üdvözölték az eddigi intézkedéseket, másrészről viszont nagyobb hatékonyságot várnának el tőle.

Az eddigi hagyományt folytatva az ünnepséget Brazíliaváros központi részén tartották, írja az Infolatam. Becslések szerint több, mint 40 ezer ember vett részt a ceremónián, sokan nem titkoltan csak azért mentek el, hogy a korrupció elleni tiltakozásuknak hangot adjanak.

A békés tüntetést civil csoportok (NGO-k) hívták életre az interneten keresztül, melyet többek között a Nemzeti Püspöki Konferencia (Conferencia Nacional de los Obispos), a Brazil Újságírók Szövetsége (Asociación Brasilena de Preńsa) is támogatott.

E szervezetek elismerték az elnök munkáját és a korrupció ellen folytatott harcban eddig elért eredményeit, ugyanakkor egy nyílt levélben arra kérték a kormányt, hogy minél konkrétabb lépésekre szánják el magát a jövőben.

Az elnök az ünnepségre azzal Silver Wraith névre keresztelt Rolls Royce-szal érkezett, amelyet II. Erzsébet angol királnynő adományozott a braziloknak 1953-ban, s melyet a brazil államfők csak  különleges alkalmakkor használnak. 

Sándor Nóra

Friss hírek