Tüntetnek a tanárok – egynapos szünet több iskolában

Több alapiskolát is bezárnak kedden Szlovákiábayn, a diákok igazgatói szünetet kapnak. A pedagógusok ugyanis Pozsonyban fognak tüntetni magasabb béreket követelve.

A tüntetés szervezője az Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezete. Jozef Lužák szakszervezeti vezető arra számít, hogy nagyjából 5 ezer pedagógus vesz részt a magasabb béreket és jobb finanszírozást követelő keddi demonstráción. Optimistább becslések 8 ezer tüntetőről szólnak.

„Nem tudjuk pontosan, hány iskolában lesz igazgatói szünet kedden. Ez minden iskola saját hatáskörébe tartozik“ – mondja Lužák, hozzátéve, egyes iskolákból az egész tantestület elmegy Pozsonyba, de olyan is akad, ahol az iskola vezetése nem támogatja a demonstrációt. Több iskolából csak néhány pedagógus megy demonstrálni, itt helyettesítik a távolmaradókat.

Nagyszombat megyében jelentette a legtöbb iskola, hogy holnap igazgatói szünet lesz – péntekig hivatalosan 10 tanintézmény jelezte ezt a megyében, szlovákiai viszonylatban pedig 21. A mai nap folyamán vélhetően több iskola is hasonló bejelentést tesz országszerte.

Legutóbb szeptember 1-jén tüntettek a tanárok a szakszervezet mellőzésével, ám akkor nagyon kevesen csatlakoztak a tiltakozáshoz.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »