A nemzetközi közösség segítségét kérik a szír tüntetők

Pénteken a déli ima után tüntetők tízezrei vonultak az utcára országszerte több szír városban, a demonstrációk során továbbra is reformokat követeltek és ezúttal a nemzetközi közösség segítségét kérték. A megmozdulás során többen is az elnök kivégzését követelték, ez nem maradt megtorlás nélkül, emberi jogi aktivisták szerint legalább 10 ember vesztette életét, mikor a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre, beleértve egy 15 és egy 19 éves fiút is.

Úgy tűnik, hogy a felkelők nem tudják egyedül folytatni az elkeseredett küzdelmet a hajthatatlan rezsimmel szemben, folyamatosan nő az áldozatok száma. A héten újabb összecsapásokra került sor, továbbá a New York-i székhelyű nemzetközi szervezet, a Human Rights Watch csütörtöki jelentése szerint az országban folytatódik az emberi jogok tömeges és súlyos megsértése.  Szemtanúk elmondása alapján az al-Barr kórházban fegyveres katonák akadályozták meg a sérültek ellátását, 18 embert elhurcoltak, öt beteget lőtt sérüléssel egyenesen a műtőből vittek el. Sarah Leah Wilson, a Human Rights Watch közel-keleti regionális igazgatója szerint ez az akció „embertelen és illegális”.

A szír ellenzék számára reményt nyújt a nemzetközi közösség reakciója és a héten elhangzott több nyilatkozat is, de természetesen a líbiai vezető, Kadhafi uralmának megdöntése a legfőbb reménysugár a nép szemében. Az orosz elnök, Medvegyev szerint „aránytalan” az állam vezetésének válasza a tüntetésekre, a török miniszterelnök, Tayyip Erdogan pedig csütörtökön elítélte nyilatkozatában a vérontást. A legnagyobb meglepetést Szíria egyik legfontosabb regionális szövetségese, Irán okozta, Ahmadinezsád kifejtette, hogy a fegyveres beavatkozás „sosem a helyes megoldás”. Habár az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági szankciókat vetett ki a szír rezsimre, a fegyveres beavatkozás vagy egy NATO-bombázás gondolata még nem került komolyabb megfontolásra. E tekintetben a közel-keleti állam közvéleménye sem egységes, szép számmal akadnak olyanok, akik nem szeretnének külföldi csapatokat látni hazájukban. 

Horváth Hajnalka

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »