Mégsem látogat Szíriába az Arab Liga elnöke

Az utolsó pillanatban mondta le Szíria az Arab Liga főtitkárának, Nabil al-Arabinak szerdára tervezett damaszkuszi látogatását, az arab állam vezetése „tőle független körülményekre” hivatkozott. Al-Arabi a nemzetközi szervezet 22 tagállama által múlt hónapban kidolgozott tervezetet mutatta volna be látogatása során. A találkozó előrelépést jelentett volna a „diplomáciai szélmalomharcban”, melyet Szíria egyre elkeseredettebben vív a nemzetközi közösséggel és úgy tűnik, önmagával és népével szemben is.

A 13 pontból álló dokumentum a Szíriában kialakult aggasztó helyzet rendezéséhez szolgálna javaslatokkal. Középpontjában a politikai dialógus, a békés együttműködés és a foglyok szabadon engedése áll. A tervezet egyik legfontosabb része demokratikus parlamenti választásokat irányoz elő az év végéig és elnöki választásokat 2014 végéig.

A szír rezsim ezt megelőzően azonban nem a vártnak megfelelően reagált a tervezet tartalmára, a vezetés szerint „elfogadhatatlan és elfogult”. Szíria a látogatás elhalasztását nem indokolta részletekbe menően és nem adott meg alternatív időpontot sem a találkozóra. 

Horváth Hajnalka

Friss hírek