Összegyűjtötte az aláírásokat a Híd az állampolgárság ügyében

Az Alkotmánybíróság elé viszi a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt a Híd, melyet alkotmányellenesnek tart. A Bugár Béla vezette párt összegyűjtötte az alkotmánybírósági beadványhoz szükséges 30 aláírást – közölte Gál Gábor Híd-képviselő pénteken.

Bugár Béla augusztus elején jelentette be, hogy az Alkotmánybíróságon próbálják megtámadni a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt, mely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki másikat szerez. Az alkotmány ellenben kimondja, akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától, ezért a Híd szerint a jogszabály alkotmányellenes.

Gál Gábor, a Híd parlamenti képviselője pénteken Pozsonyban közölte: a Hídnak sikerült összegyűjtenie azt a 30 aláírást, amely egy alkotmánybírósági beadványhoz szükséges. A beadványt a Híd képviselőin kívül a Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Szlovák Keresztény és Demokratikus Unió (SDKÚ) honatyái is támogatják. A beadványt végül is összesen 44 parlamenti képviselő írta alá.

„Nagyon örülök, hogy elég olyan képviselő akadt, aki úgy gondolja, hogy nincs mit keresnie a szlovák jogrendben annak a törvénynek, amely alapján a magyar állampolgárságot felvevő szlovák állampolgár elveszíti eredeti állampolgárságát” – mondta újságíróknak Gál.

A Híd a Fico-féle állampolgársági „ellentörvényt” alkotmányellenesnek és megvalósíthatatlannak tartja. A párt beadványát várhatóan a jövő héten nyújtja be a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróságnak. „A beadványban elsősorban arra mutattunk rá, hogy ez a törvény ellentétes az alkotmánnyal, sőt a nemzetközi megállapodásokkal is. Megvalósíthatatlan, és ráadásul diszkriminatív, mert két csoportra osztja a lakosságot. Azokra, akik Fico módosítása előtt probléma nélkül felvehettek egy másik állampolgárságot és ma rendelkeznek ezzel, illetve azokra, akik ezt nem tehetik meg” – fejtette ki pártja álláspontját Gál.

A mai helyzet senkinek sem jó, „mert anélkül veszi el állampolgárainktól állampolgárságukat, hogy ezt ők akarnák” – szögezte le a Híd képviselője. Kérdésre válaszolva Gál úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárságú határon túli magyaroknak adott választójog nem jó megoldás. „A választójog a Magyar Köztársaság adófizetőit illeti meg, tehát azokat az állampolgárokat, akik ott adót fizetnek” – mondta a képviselő.

A beadvány sikerességével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. „A Híd és az Polgári Konzervatív Párt (OKS) képviselői, valamint egyes alkotmányjogászok úgy vélik, a hatályos jogszabály alkotmányellenesen veszi el a szlovák állampolgárságot, ám több neves hazai szakértő szerint nem alkotmányellenes a törvény. Egy lapunknak név nélkül nyilatkozó magyarországi nemzetközi jogi szakértő így vélekedett: még ha a jogszabály ellentétes is lenne az alaptörvénnyel, a taláros testület politikai okok miatt úgysem ismeri ezt el” – írta pénteken az Új Szó.

„Az Alkotmánybíróság mondja ki az ellentörvényről, hogy alkotmányellenes”

A kettős állampolgárságért indított mozgalom petíciós bizottsága üdvözli az alkotmánybírósági beadványt, ám sajnálatosnak tartja, hogy ennek elkészítésére hét hónapot kellett várni.

„Meggyőződésünk, hogy ha Gubík László nem vállalta volna nyilvánosan a magyar állampolgárság felvételét, ha ehhez nem csatlakoznak további civilek, illetve ha nem szerveztük volna meg a szeptember elsejei nagygyűlést, akkor a beadvány nem jött volna létre. Örülünk, hogy nem így történt. Elvárjuk az Alkotmánybíróságtól, hogy minél hamarabb döntsön ebben a kérdésben, mondja ki a Fico-féle ellentörvény, vagyis a 250/2010-es T. t. számú, állampolgárságot szabályozó törvénymódosítás alkotmányellenességét” – áll a petíciós bizottság pénteki közleményében.

Az MKP támogatja a petíciós bizottságot

A Magyar Koalíció Pártja egyetért a petíciós bizottság állásfoglalásával a kettős állampolgárság ügyét illetően, s továbbra is támogatásáról biztosítja az e téren kifejtett tevékenységében. Az Alkotmánybíróságtól mihamarabbi döntést vár, hiszen amíg az ellentörvény hatályos, a magyar állampolgárságot felvevő egyének elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. „Éppen ezért elvárja a kormánykoalíciótól, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig helyezze hatályon kívül a szóban forgó Fico-féle ellentörvényt” – közölte a Bummal az MKP álláspontját a párt sajtóosztálya. 

Kitekintő / Bumm.sk / SITA

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »