Aranyplakett egy felvidéki magyar koreográfusnak

Quittner János, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes alapítója, koreográfus-rendezője a szlovákiai magyar néptáncmozgalom és a kultúra terén kifejtett több évtizedes tevékenysége elismeréséül 70. születésnapja alkalmából Rudolf Chmel szlovák miniszterelnök-helyettestől szeptember 8-án a Szlovák Köztársaság kormányának Aranyplakettjét vehette át Pozsonyban.

Az emberi jogokért és a kisebbségi ügyekért felelős kormányfőhelyettes az ünnepségen méltatta Quittner János eredményekkel teli munkásságát. 

Quittner János, a szlovákiai néptáncmozgalom meghatározó, ismert és elismert személyisége. Hosszú éveken keresztül a Csemadok, a szlovákiai magyarok kulturális szervezete keretén belül dolgozott; 1969-ben megalapította a Szőttes Kamara Néptáncegyüttest, az egyik legrangosabb és azóta is működő felvidéki magyar néptáncformációt. 1973-ig koreográfusa, majd 1983-ig művészeti vezetője a Szőttes Kamara Néptáncegyüttesnek. A koreografáláson kívül ebben az időszakban gazdag gyűjtőmunkát is végzett. 1983-ban Ausztráliába emigrált, ahol koreográfus-rendezőként tevékenykedett. Az ausztráliai magyarok körében is a néptánccal foglalkozott, és megalakította az Új Szőttes Néptáncegyüttest. 1990-ben Magyarországon, Sérfenyőszigeten telepedett le. 1991–1993 között az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes igazgatója. Ténykedésével nagy hatással volt a szlovákiai magyar néptáncmozgalomra.

A szakma Quittner János életművét és munkásságát egyaránt nagyra értékeli, tavaly januárban Csemadok Életmű Díjjal tüntették ki, 2006-ban Csáky Pál akkori kisebbségi és emberjogi miniszterelnök-helyettestől pedig a Szlovák Köztársaság kormányának Ezüstplakettjét vehette át.

Valamikori együtteseinek tagjai, barátai, koreográfus kollégái, munkásságának tisztelői szeptember 10-én este 19 órakor a dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban közös műsorral készülnek megünnepelni az évfordulót. Az eseményről mindazok számára, akik nem tudnak ott lenni, szombaton élőben ad közvetítést a Magyar Interakítv Televízió www.televizio.sk ON AIR oldalán.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »